HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Újrahasznosított anyagokkal fenntarthatóbb a 3D nyomtatás

ferenck 2024.03.22. 08:00

A szívósságáról és könnyű tömegéről ismert polipropilént változatos iparágakban, széles körben használják prototípuskészítésre. Az újrahasznosított anyag additív gyártófolyamatokba, különösen a szelektív lézeres szinterezésbe (SLS) integrálásával viszont viszonylag kevesen foglalkoznak.

A műanyagokra összpontosító barcelonai Andalltec kutatóközpontban pont ezt teszik. A központ, a Barcelonai Egyetem és az Innomaq 21 vállalat együttműködésében gazdaságos és fenntartható anyagokat készítenek újrahasznosítással, kifejezetten az SLS-technológia számára.

A RECYPPOWDER projekt a polipropilén újrahasznosított formái adta lehetőségeket vizsgálja.

3dnyomtatas_ujrahasznositott_2.jpg

Az SLS nagyon pontos és komplex printek készítéséről ismert, a porágyas fúziók (powder bed fusion, PBF) családjába tartozó, sokoldalú nyomtatófolyamat.

Egy tartályban közvetlenül az olvadáspontja alatt hevítenek port, majd egy henger vékony réteget terít a gyártóplatformra, a lézer pedig, a tárgy szerkezetét megszilárdítva, szinterezi a port. Ezt követően a platform lejjebb ereszkedik, és a folyamat rétegről rétegre, a befejezésig ismétlődik.

Befejezés után sűrített levegő megtisztítja a nyomatot, miközben, a veszteséget és a hulladékmennyiséget minimalizálva, a fel nem használt port üjbóli felhasználásra összegyűjtik.

Az SLS azonban nem minden nyersanyaggal teljesen kompatibilis, vannak korlátjai, sőt, esetleg egyáltalán nem az. Jelenleg a poliamid (nejlon) a „kedvenc”, amelyet gyakran olyan adalékanyagokkal, mint az alumínium vagy az üveg javítanak fel, hogy a nyomat, a végtermék minősége, tulajdonságai még jobbak legyenek.

Az újrahasznosított polipropilénből készült porok viszont érzékelhetően hiányoznak az SLS-alkalmazásokból. A barcelonai kutatók pont ezt a hiányt ismerték fel, és  kereskedelmi és újrahasznosított polipropilénből álló, a lézeres feldolgozáshoz méretben és tulajdonságokban egyaránt optimalizált kopolimereken kezdtek el dolgozni. Behatóan tanulmányozzák az újrahasznosított matériák inherens változatosságát, megvalósíthatósági tanulmányokat készítenek, felmérik, hogyan csökkenthető a széndioxid-lábnyom.

Címkék: műanyag anyagtudomány nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás szelektív lézeres szinterezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1318345683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása