HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Újrahasznosítható műgyantát fejlesztettek a Birmingham Egyetemen

ferenck 2024.05.24. 08:00

A Birmingham Egyetem kutatói bioanyagokból állítottak elő újfajta és újrahasznosítható műgyantát 3D nyomtatáshoz, nagyfelbontású szerkezetek printeléséhez. Életciklusuk végén a nyomatok reciklálhatók, tehát nem vesznek kárba, nem szennyezik a környezetet.

Fotopolimeres műgyantát gyakran használnak 3D nyomtatásra. Növelik a felbontást, felgyorsult a gyártás tempója, de maga az anyag, a műgyanták nem sokat változtak 1980-as évekbeli feltűnésük óta.

3dnyomtatas_mugyanta.jpg

A fejlesztők szerint megközelítésük komoly előrelépés az eddigi műgyanták alapját adó, újra nem hasznosítható petrolkémiai anyagokhoz (epoxik, akrilok) képest. A szabadalmi oltalomra beterjesztett új matérián akad bőven finomítanivaló, de már mostani állapotában is komoly lehetőségekkel kecsegtet.

Ugyan vannak már biomasszából előállított, fenntarthatóbb műgyanták, újrahasznosíthatóságuk korlátozott, mert a gyanta megkötésekor visszafordíthatatlan kötések maradnak. Ha el akarjuk törni, a folyamat minden egyes szakaszában plusz vegyi anyagokat kell hozzáadni, ami drasztikusan megnehezíti a reciklálást. Az új anyag viszont könnyen részekre törhető, újrahasznosítható, újranyomtatható, és csak minimális segédanyagot kell hozzáadni.

A természetben előforduló, általában étrend-kiegészítőként árult zsírsavmolekulából készült liponsav az alap. Két monomer-kombinációt állítottak elő belőle, azokból lett a vagy monomerekké vagy az eredeti molekulává „visszaváltoztatható” műgyanta. Elvileg más újrahasznosítási módok is léteznek.

Az első felhasználások a gyors prototípuskészítésben várhatók. Rugalmasabb a többi műgyantánál, így a jövőbeli alkalmazások olyan területeken várhatók, mint gépjármű-alkatrészek, orvosi és fogászati komponensek gyártása, esetleg ékszerkészítés.

Címkék: műgyanta nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr918406917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása