HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás szélturbina-gyártáshoz

ferenck 2024.05.21. 08:00

Szélturbinák lapátjait hagyományosan specializált üzemekben gyártják. Nagy öntőformákat használnak hozzájuk, és onnan szállítják a kész darabokat a kamionokkal a telepítés gyakran távoli helyszínére. Az egészhez alapos tervezés kell, komoly logisztikai kihívásokkal. Mivel a szállítás üzemanyag-igényes, és az alapanyag nem hasznosítható újra, szignifikáns a környezeti lábnyom.

A Virginia Tech kutatói változtatni szeretnének, és az USA Energetikai Minisztériuma ötvenmillió dolláros támogatásával additív gyártótechnikákat használnának. velük forradalmasítanák a szélturbina-gyártást, egyben fenntartható megoldást is kínálnak, és a logisztika szintén könnyebben menne.

3dnyomtatas_szelturbina_1.jpg

A támogatás a széltechnológiák gyártását javító hetvenkétmilliós kezdeményezés része. A lapátokat új és újrahasznosítható termoplasztikus anyagból, a felsőoktatási intézményben fejlesztett, a szükséges paraméterekkel rendelkező polimerkompotitból készítik.

A logisztikát helyszíni gyártással oldanák meg, a lapátokat ott nyomtatják, ahol munkába állnak. A robotikailag vezérelt nyomtatófolyamattal nagyméretű tárgyak, például magánál a 3D printernél is nagyobb turbinalapátok gyárthatók.

Az innovatív megközelítést alkalmazva, drasztikusan csökken a hulladék, nincs szükség kockázatos anyagokra. Az újrahasznosíthatóság következtében, a turbinalapátok életciklusának végén vagy meghibásodáskor, nyugodtan eltörhetnek, mert mindegyiket reciklálják, majd újranyomtatják. Nemcsak az anyag fenntarthatóságát növelik, hanem a gyártáshoz szükséges energiafogyasztást és erőforrás-igényt is csökkentik ezzel.

Az interdiszciplináris munkában a Nemzeti Újrahasznosítható Energia Labor (NREL) és a TPI Composites ipari partner is részt vesz. Utóbbi biztosítja a tesztlehetőségeket, garantálva, hogy a projekt eredményei méretezhetők és iparilag relevánsak legyenek. A Virginia Tech szerint projektjük az új technológiák és az anyagtudomány konvergenciája.

Az egyedi tervoptimalizáló technikákat robotikus nyomtatással és újfajta anyag-felhasználással kombinálva, valóban környezetbarátabbá, olcsóbbá változtatható a szélturbina-lapátok gyártása.

Címkék: szélerőmű energiaellátás környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3218403727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása