HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatóhálózat is támogatja az izraeli hadsereg Hamász-ellenes harcát

ferenck 2024.01.31. 08:00

A nonprofit izraeli 3D4IL rendeltetése az ország védelmi erőinek (IDF) 3D nyomtatással történő támogatása. A Hamász terroristaszervezet elleni háború első száz napjában több mint 35 ezer nyomatot készítettek összesen húsz termékhez.

A mintegy fél tonna nyersanyagból készült printeket a katonák a harctéren használják. A munkát több mint háromszáz önkéntes végzi. A vezérigazgató Ariel Harush, a HP kutatás-fejlesztési mérnöke tíz nappal a Hamász terrorista támadását követően hozta létre önkéntesekből az informális hálózatot. Abból indult ki, hogy együtt nagyon gyorsan, nagy mennyiségben képesek desktop printereken kinyomtatni a szükséges dolgokat.

3dnyomtatas_izraeli_haboru.jpg

Elsőként egy adaptert kellett printelniük, mert kiderült. Hogy az IDF szabvány katonai konnektora nem kompatibilis szabvány okostelefonokkal, és a katonák nem tudták a harctéren feltölteni készülékeiket, amire megoldást kellett találni.

A 3D!IL nagyon gyorsan meg is találta – olyan gyorsan, amely krízishelyzetben csak 3D nyomtatással valósítható meg.

A mérnökökből, mérnöknek tanuló egyetemistákból és makerekből álló hálózat nem állt meg az adapternél. Harush elmondta: pár hete, vonaton ülve, egy mellette lévő katonán látta az egyik terméküket, és olyan szélesen elvigyorodott, hogy sokan bolondnak nézhették.

Nyomataikat (termékeket és kiegészítőket) a harctér mellett orvosi alkalmazásokra is szánják. Úgy készítenek praktikus és azonnal felhasználható végtermékeket, hogy a gépek nem a csatatéren, hanem a távolban dolgoznak. A cél, hogy közvetlen kapcsolat alakuljon ki a mérnökök és a katonák között, ami azért fontos, mert a háború kitörésekor nem volt elég felszerelés a 300 ezer hadba vetett tartalékosra.

További 150 önkéntes a hálózat rendelkezésére bocsátotta lakását, irodáját, hogy ott nyomtassák a szükséges tárgyakat. Most nagyjából negyven szállításnál, kb. napi 500 terméknél, összesen pedig 35 ezernél több legyártott nyomatnál tartanak: adapterek, tártöltők, térdvédők, alkatrészek, de vannak köztük szigorúan titkos minősítésű printek is.

A nyomtatást és az anyagokat személyes forrásokból és adományokból finanszírozzák.

Címkék: Maker kultúra katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4718309885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása