HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Már a garnélarák is szerepel a nyomtatott tengeri gyümölcsök között

ferenck 2024.01.29. 08:00

A korábban a beszédes MeaTech néven ismert, ma szintén beszédes nevű Steakholder Foods a 3D nyomtatással készülő élelmiszerek egyik élharcosa. A gasztronómiát a közeli jövőben forradalmasíthatja a technológia, és az izraeli vállalat a maga részéről mindent meg is tesz érte.

A fenntartható fejlődéssel, környezetvédelemmel párhuzamos tendencia lényege, hogy növényi eredetű, vagy állatok megölése (és fájdalom) nélkül állatból kinyert anyagokból készülnek húspótló ételek. Nyomtattak már marhasteakhez, tonhalhoz hasonló ízű ételeket, a legfrissebb nóvum pedig a garnélarák (a legkisebb ehető rákfajta).

3dnyomtatas_garnela_1.jpg

A Steakholder Foods ugyanis elsőként a világon növényi alapú rákocskákat printelt. A tengerigyümölcs-hasonmás a jól ismert állat eredeti textúrájának és ízének pontos utánzásával készült.

A fogást a vállalat saját fejlesztésű Droplet gépén nyomtatták. A gépet eleve halak és más tengeri élőlények (tehát a helyettesítőik) printelésére találták ki. A kivitelezéshez a garnélarák ízét imitáló tintát használtak. A tintát szintén s vállalatnál dolgozták ki.

A rákkal tovább bővült a Steakholder Foods portfoliója. Ezek a termékek vagy növényi eredetűek, vagy növényi és tenyésztett organizmusok hibridjei. Szakemberek a méretezésükön (skálázáson) dolgoznak gőzerővel, hogy minél szélesebb rétegek számára tegyék elérhetővé, megfizethetővé.

Fontos területről van szó – a garnélapiac évente több mint hatvanmilliárd dollár bevételt generál, és a tendencia pozitív, jó ideje tart, és hosszú évekig eltarthat még a (folyamatos) növekedés. 2023-ban 7,6 millió tonna garnélát halásztak, és a Steakholder Foods mindenképpen eleget akar tenni az igényeknek. Előbb-utóbb nemcsak kiváló minőséget garantálnak, hanem egyre nagyobb mennyiséget is. A gyártásra persze nagyon oda kell figyelniük, hogy valóban komoly alternatívát jelentsenek.

Januárban nem ez volt az első bejelentésük, nyomtatóik eladására is komolyan számítanak. Úgy érzik, eljött az idő.

Címkék: gasztronómia környezetbarát technológiák ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1718309871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása