HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással maradnak fenn a pálmalevélre írt bölcsességek

ferenck 2024.01.16. 08:00

A 3D nyomtató- és szkennelőtechnológiákat egyre szélesebb körben használják kulturális emlékek, történelmi jelentőségű tárgyak megőrzésére. A technológiával alacsony költségen létrehozható (3D szkenneléssel részletesen megörökített) bármilyen tárgy fakszimiléje.

A 3D szkennelés kulcsszerepet játszott sok-sok történelmi munka, kulturális és világörökség fennmaradásában.

3dnyomtatas_palmleaf.jpg

India most újabb történelmi jelentőségű gyűjteményt ment át 3D nyomtatással a huszonegyedik századba. A Bengaluru-székhelyű Tara Prakashana nonprofit szervezet pilotprojektet indított 3300-nál több régi pálmalevél kézirat 3DP-vel történő másolatának elkészítésére. Mondanunk sem kell, hogy a 3D nyomatok jobban ellenállnak az idő és az elemek által okozott viszontagságoknak.

A gyűjtemény ősi védikus irodalom, tanítások. A védikus bölcselet a szubkontinens egyik legkiemelkedőbb, a korai hinduizmus fejlődését jelentős mértékben befolyásoló kulturális hagyománya.

A szervezetet a jelenleg a (New York állambeli) Rochester Technológiai Intézet professor emeritusa, P. R. Mukund alapította 2006-ban, rendeltetése a régi védikus források megőrzése, továbbadása. Ezek a vallási szertartások egyébként ma is léteznek.

A tudós hosszú évek óta foglalkozik régi kéziratok megőrzésével. Munkájára a Tara Prakashana első projektjeinél figyeltek fel, amikor digitális képalkotást és szkennelést kezdtek el használni pálmalevélre írt védikus és hindu munkák archiválásához, megőrzéséhez. A modern technológiával lehetővé vált a megkopott és „megöregedett” írások felturbózása is.

A mostani pilotprojekt sokat profitál a digitalizálásból. A Vayu Robotics is részt vesz benne, segítségükkel 3D nyomtatással másolják a pálmaleveleket. A nyomatok könnyen tárolható, víznek és rovaroknak ellenálló, többszáz évig megmaradó, tartós műanyag filamentből készülnek. A technológiával ráadásul sok időt is megspórolnak, azt viszont nem árulták el, hogy milyen nyomtatóeljárást használnak.

Címkék: műemlékvédelem India

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5718286815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása