HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gyapjút nyomtat a robotkar

ferenck 2024.01.09. 08:00

Egyre több anyag kompatibilis a 3D nyomtatótechnológiákkal; egyikükön-másikukon bizony alaposan meglepődünk. Ma már például a kávé és a sör is használható printeléshez, úgyhogy szinte bármi jöhet.

Christien Meindertsma holland tervező projektjében egyedire kialakított robotkar, a FLOCKS Wobot képes volt víz és minden más anyag hozzáadása nélkül rétegenként lerakni – printelni – a gyapjút. Az anyagból bármilyen tárgy létrehozható.

3dnyomtatas_gyapju0.jpg

A robot új életet ad a textiliparban használhatatlan gyapjúnak. Azért az, mert túl finom, így pedig ki lehet hajítani.

A designer a körkörös (circular) gazdasághoz akar hozzájárulni projektjével. Honlapján olvasható, hogy Hollandiában évente 1,5 millió kiló gyapjút dobnak ki, az Egyesült Államokban 2022-ben pedig ennek a mennyiségnek közel négyszerese jutott ugyanerre a sorsra. Gondoljunk bele az ökológiai következményekbe, ha mind a szemétbe kerül.

3dnyomtatas_gyapju.jpg

Meindertsma erre talált ki működő megoldást. Abból a tényből indult ki, hogy a gyapjú sok anyaggal összehasonlítva, számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: újrahasznosítható, biológiailag lebomlik, erős és masszív, remekül szigetel, jól átereszti a vizet, sőt, 560 Celsius-fokig a tűznek is ellenáll. Mindez együtt azt jelenti, hogy kiválóan használható 3D nyomtatáshoz.

A kart szenzorokkal felszerelt, működtetője által biztonságosan használható kobotra – együttműködő robotra – rögzítették. A gyapjúrétegeket úgy rakja le egymás után, mint egy 3D printer a filamenteket. A tervező elmondta, hogy a kar minden gyapjúfajtával kompatibilis, de legjobb a nyersgyapjú, mert az a legfenntarthatóbb – derült ki a teszteken. Az anyagnak nem kell különösebben finomnak lennie, feldolgozottnak sem. Csak az fontos, hogy ki legyen mosva.

A gyapjúnyomtatás több területen lehet hasznos, különösen akusztikai és szigetelő termékeknél, de a design- és a bútorszektorban is.

Címkék: robot gyapjú nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr518271085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása