HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Barnamoszatból nyomtatott robotalkatrészek

ferenck 2023.06.21. 08:00

Puha robotok aktuátorait általában szintetikus polimerekből, műanyagokból és gumiból készítik. Az anyagok a gépeknek hosszú működést és stabil szerkezetet biztosítanak, viszont ha használat közben megsérülnek vagy megsemmisülnek, káros hatással lehetnek a környezetre.

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen (CMU) minimalizálni akarják a kockázatot, és a cél érdekében új robotépítési módszereken dolgoznak. Ezek egyikéhez moszatokat és 3D nyomtatást használnak az aktuátorokhoz. Mivel a természetes anyag biológiailag lebomlik, nem okoz szennyeződést.

3dnyomtatas_aktuator_1.jpg

Az új aktuátorokat tengeri alkalmazásokhoz fejlesztik, az alapanyag, a biotinta közönséges barnamoszatból készül. A kutatók azonosították a vízhatlan szerkezetek nyomtatásához szükséges paramétereket, és speciális bionyomtatás módszerrel (FRESH) dolgoztak.

A módszert ipari méretűvé kívánják bővíteni, puharobotika-alkalmazásokra optimalizálni. A technikával szokatlan tulajdonságokkal rendelkező robotikus szerkezetek, például kisméretű és nagyon puha, nyújtható, összehúzódó, csavarható, többek között markolásra alkalmas aktuátorok készíthetők.

3dnyomtatas_aktuator0_1.jpg

A kalciumalapú moszattintából gélek állíthatók elő. Az anyagtulajdonságok úgy módosíthatók, hogy az aktuátorok alakjukat, szilárdságukat képesek megváltoztatni.

A technológiával a legfejlettebb puha robotikai igényeket és a környezeti elvárásokat hozzák közös nevezőre. A biológiailag lebomló aktuátorok ígéretes megoldásnak tűnnek, de a munka nem ért ezzel véget, a fejlesztők folyamatosan igyekeznek tökéletesíteni rajtuk.

A szerkezetek amellett, hogy az óceánban például hét nap alatt teljesen lebomlanak, robotikai funkcióiknak is tökéletesen eleget tesznek. Tengeri organizmusok kockázat nélkül el is fogyaszthatják őket, így még ha megrongálódnak, akkor sem jelentenek veszélyt környezetükre.

Címkék: robot környezetbarát technológiák nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4418149702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása