HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással tervezik az Audi ülését

ferenck 2023.10.11. 08:00

Az additív gyártás autóipari alkalmazása nem új, a szektorban évek óta, egyre eredményesebben használják a technológiát. Eleinte azonban főként a karosszériára, alvázra, külső részekre, illetve cserélhető alkatrészekre, kiegészítőkre gondoltak vele.

A járművek egyik legfontosabb részét, az ülést szisztematikusan kihagyták a 3DP tervekből, pedig ha az ergonomikus, „felhasználóbarát”, mindenki szívesebben tartózkodik az autóban.

3dnyomtatas_audi0.jpg

A nagyméretű 3D nyomtatás terjedésével bővülnek a lehetőségek, ezek egyike a Lélegezz Koncept. Az ötleten a Braunschweigi Művészeti Egyetem, az Audi és a 3DP e mérettartományára specializálódott BigRep dolgozik közösen.

Abból indultak ki, hogy a jövő autója több mint egy egyszerű gép. Ha az ülés reagál, válaszol a cselekvéseinkre, akkor úgy viselkedik, mint egy élő, lélegző organizmus, harmóniában a vezetővel.

3dnyomtatas_audi.jpg

Az Audi már 2017-ben tanulmányozta a lehetőséget. A Klara projekttel reszponzív autót akartak létrehozni, egy olyan járművet, amely mintha lélegezne. 2017-tel ellentétben, most viszont már a 3D nyomtató is gyártó- és nemcsak prototípuskészítő eszköz, tehát korábban elképzelhetetlen formák hozhatók létre vele.

A fejlesztők, az egyetem tíz diákja, innovatív algoritmikus és parametrikus alapokból indultak ki, majd a BigRep technológiát úgy alakították át, hogy megvalósítsák vele az ülés prototípusát. Az egy köbméter mennyiséget nyomtató BigRep ONE géppel lényegében életnagyságú, egy az egybeni prototípust, organikus formájú ülést printeltek.

A nyomtatott szerkezetből és harmincnyolc egyedi, aktív alkatrészből álló ülés tapintásra és vizuálisan is a lélegzés élményét kelti. A piros színű aktív alkatrészek az ülés változó vezetési feltételekre adott reakciós lehetőségeit hivatottak növelni. Elsődlegesen arra törekedtek, hogy a felhasználó, például a sofőr érezze: azonosul az animált üléssel.

Nagyformátumú 3D nyomtatás nélkül nem lett volna lehetőség rá. A nagy szerkezeteteket egy darabban printelték, jelentősen lecsökkentve az összeszerelés idejét és költségeit.

A projekt szépen szemlélteti a fejlett additív gyártásban lévő kiaknázatlan autóipari lehetőségeket.

Címkék: jövő autó Audi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7918222029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása