HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hogyan könnyíti meg a ChatGPT a 3D tervezést?

ferenck 2023.10.03. 08:00

A ChatGPT amellett, hogy gyors és általában pontos választ ad természetes nyelven feltett kérdésekre, kódokat is tud generálni. Ezért érdekes a 3D nyomtatás számára. Az additív gyártás több alkalmazási területén, 3D modellek tervezésére használható.

A tervezőknek meg kell tanulniuk, hogyan generáljanak a mesterségesintelligencia-chatbottal stl-fájlokat, milyen bemeneti infókat, specifikációkat adjanak meg neki. Az MI-modellek sikeres használatának egyik alapfeltétele, hogy minél jobb szöveges utasításokat, promptokat dolgozzunk ki, amelyek alapján előállnak az outputtal.

3dnyomtatas_chatgpt.jpg

Minél több pluszinfót közlünk vele, annál jobb lesz az output, azaz meg kell találni az ideális promptot, ami 3D modellek esetében nagyobb kihívás, mint szöveg-szövegnél vagy szöveg-képnél.

A folyamat két technológia, 3D nyomtatás és MI érdekes és ígéretes kombinációja,

A ChatGPT első használati módja az additív gyártásban legelterjedtebb formátum, az stl-fájl létrehozásához szükséges prompt megfogalmazása. A bináris megjelenítéssel szemben az ASCII ember számára is olvasható, megkönnyíti az MI outputjának értelmezését.

Egyből ne várjunk csodát, tesztelgessük mindaddig, amíg folyamatos javítással el nem jutunk a legjobbnak tűnő promptig. Ha túl nagyméretű fájlt generál, a program könnyen leállhat. Ilyenkor elég a folytatásra klikkelni.

A ChatGPT speciális tervezőprogramokhoz, például az OpenSCAD-hoz is használható 3D modellgenerálásra. A programozást az MI végzi, ezért utasíthatjuk, hogy készítsen kódrészeket az OpenSCAD-hoz. Egyelőre még nem tökéletes benne, de folyamatosan fejlődik. Ezt ellensúlyozhatjuk minél jobb promptokkal.

Összességében a ChatGPT – és más MI-modellek is – sokat segíthet, viszont legyünk türelemmel vele.

Címkék: mesterséges intelligencia 3D modellezés ChatGPT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3818212125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása