HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fontos trendek a jelen és a közeljövő 3D nyomtatásában

ferenck 2024.06.19. 08:00

A kívánság szerinti digitálisgyártás-szolgáltató Protolabs kiadta éves 3DP trendjelentésének idei változatát.

Az egyik legfontosabb, évek óta megfigyelhető tendencia a 3D nyomtatása elmozdulása a prototípuskészítő alkalmazásoktól a sorozat- és végtermékek gyártása felé. Legfőbb hajtóerői a globális beszállítói lánc bizonytalansága, biztonsági problémái miatti növekvő igény a lokális gyártás iránt, illetve a környezeti fenntarthatóság. 

3dnyomtatas_protolabs_3.jpg

Egyelőre azonban még mindig nem végtermékek gyártása a 3DP elsőszámú alkalmazása. Az arányok csökkenése ellenére, a jelentéshez megkérdezettek hatvanhét százaléka jelenleg is főként prototípuskészítésre használja a 3D nyomtatást.

A 3D nyomtatáshoz és gyártáshoz való hozzáállás szintén változik. Egyre több végtermék-gyártó értékes gyártóeszközt lát a technológiában. Nő a technológiát termelés-léprékben használó vállalatok száma. Az egyik legfontosabb hajtóerő ezúttal is a helyi gyártás iránti igény.

A techvilág legnagyobb hívószava változatlanul a mesterséges intelligencia. 3DP-vel (is) foglalkozó vállalatok, mint például a Siemens, az AI build, az Authentise és a Materialise mind integrált MI (AI) megoldásokat nyomtatószoftverébe. Az MI-ben rejlő teljes szakterületi potenciált azonban még távolról sem aknázták ki.

A jövőben az MI leginkább hardverszinten változtathatja meg a 3DP-t: a printer beállításának szenzorok és gépi látás általi finomgangolásával automatizálja a 3D nyomtatást, de a hozzáférhetőséget, a felhasználóbarát használatot is erősítheti.

Új anyagok mind gyakoribb és szerteágazóbb fejlesztése és forgalmazása szintén fontos szerephez jut a technológia közeljövőjében. Az additívgyártás-szektorra a többanyagos nyomtatás lehet a legnagyobb hatással. A jelentés külön kiemeli egyes anyagtulajdonságok jelentőségét: rugalmasság, vezetőképesség, hőállóság, de az ultrakönnyűség, a szilárdság és a csökkentett UV-érzékenység szintén fontosak. Az új anyagok elterjedésével megváltozhat a 3DP gyakorlata.         

Címkék: trendek mesterséges intelligencia nyomtatóanyagok prototípuskészítés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5718425299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása