HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Okos mellimplantátumok 4D nyomtatással

ferenck 2023.09.13. 08:00

A 3D nyomtatótechnológiák egészségügyi térhódítása közismert. Az implantátumok voltak az első alkalmazások egyikei, mellrákos vagy azt legyőző betegnek viszont eddig még nem printeltek. Egy úttörő fejlesztéssel most már igen, ráadásul a 3DP nagyon fejlett változatát, a 4DP-t használták hozzá.

A mellrák a második leggyakoribb rák, főként nők betegednek meg. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO alapján évente mintegy 2,3 millió esetet regisztrálnak, és a betegek harminc százalékánál halálos.

3dnyomtatas_smartimplant.jpg

A Belfasti Queen’s Egyetemen (QUB) 4D nyomtatással személyre szabott, „okos” mellbeültetéseket készítettek a rák kezeléséhez. Az implantátumokat méretük megváltoztatására, szervezeten belüli jobb alkalmazkodásra programozták, és a ráksejtek visszatérésétől védő kemoterápiás gyógyszereket is kibocsátanak, megkímélve a betegeket a fájdalmas kemoterápiás eljárásoktól. (Észak-Írországban évente kb. 1400 nőt diagnosztizálnak mellrákkal.)

Az új technológiák, mint például a 4D nyomtatás mindig új lehetőségeket kínálnak a betegség kezelésére. A technológia lényege, hogy dinamikus, például alak- és tulajdonságváltó tárgyakat állítanak elő 3D nyomtatással; az idő a negyedik dimenzió.

A változások előrejelezhetők, programozhatók, külső stimuláció, például a Ph, a hőmérséklet, a nedvesség a fény módosulása és a mágnesesség jelenléte indíthatja el a folyamatokat. Az alakváltás a legismertebb: tágulás, zsugorodás, hajlítás, csavarodás stb. Tulajdonságok közül általában a szín, a merevség és a duzzanat mértéke módosul. A változások stimulációkra reagáló, úgynevezett „okos anyagokkal” érhetők el.

A kutatócsoport a változást segítő doxorubicint tartalmazó beültetéseket printeltek. Kis méretük miatt olcsóbbak, egyszerűbb a gyártásuk, ennek köszönhetően kórházakban személyes kezelésekre készíthetők elő, és a gyógyulás esélye is nagyobb.

Címkék: egészségügy implantátum innovátorok 4D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5718206211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása