HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással tartják karban a Cornell Egyetem tóvédő rendszerét

ferenck 2024.05.13. 08:00

A fenntarthatóság megőrzése – fenntartása – komoly feladat, komplex kihívás, mert meg kell találni a környezetvédelem és a hatékony működtetés egyensúlyát. Innovatív megoldások nélkül nem megy.

A Cornell Egyetem május első hetében végzett karbantartási munkát tó-forrás hűtőrendszerén (Lake Source Cooling, LSC). A munkára a Cayunga-tavat elárasztó kagylók, törmelékek és hulladékok miatt volt szükség. A 3D nyomtatótechnológiát is használták hozzá.

3dnyomtatas_cornell_1.jpg

A rendszer a tó jeges mélységeit használja hűtésre, egyben jelentősen csökkenti az áramfogyasztást, valamint a Cornell Egyetem és az Ithaca Főiskola összesített kiadásait. Hűtőberendezések használata és üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül, évente több mint húszmillió kilowattóra elektromosságot spórol meg az oktatási intézményeknek.

A kagylótelepek elszaporodása a vízáramlás drasztikus csökkenésével fenyegeti a rendszer működését. Ezért van szükség időnként mindenre kiterjedő, szisztematikus karbantartásra, másként nem garantálható a csúcsteljesítmény.

Első lépésben láncokat akasztanak az LSC közel nyolcvan méterrel tó felszíne alatt lévő, nagyméretű fém védőernyőjére, mert a rögzítéssel a felszínre emelhető. Csakhogy a láncokat többszöri próbálkozás után sem tudták rögzíteni, és egyértelművé vált: innovatív megoldásra van szükségük.

Úgy döntöttek, hogy a 3D nyomtatás lesz az; a technológia növeli a kivitelezés hatékonyságát. Printelt termoplasztikus darabokkal kezdték, ezekkel már könnyebben és gyorsabban ment a láncok és a védőernyő összekapcsolása.

A kivitelezésben mérnökök, diákok és fejlett vízalatti robotok vettek részt, a rendszer aprólékos és gondos megtisztítása az ő koordinált munkájukkal valósulhatott meg.

Az LSC sikeres karbantartása megnyithatja az utat a folyamatosan fenntartható hűtés felé, a 3D nyomtatás pedig egyre értékesebb munkatechnológiává válik hozzá. A Cornell Egyetem precedenst teremtett, más intézmények még innovatívabb megoldásokkal követhetik a példáját.

Címkék: környezetvédelem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3818397249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása