HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Víztakarékos toalettet nyomtattak Wuhanban

ferenck 2023.08.28. 08:00

18. századi feltalálása óta, a lehúzós/öblítős toalett kényelmesebbé és egészségesebbé tette az emberi életet, a modern társadalmakban megkerülhetetlen, közhasznú szerepet tölt be.

Használatához viszont nagyon sok víz kell, világviszonylatban napi 141 milliárd liter vizet húzunk le. Óriási mennyiségről, a teljes afrikai kontinens napi vízfogyasztásának hatszorosáról van szó. A pazarlás mérséklésére új módszerekre van szükség, mert a vízfogyasztás racionalizálása globális szükséglet.

3dnyomtatas_vuhaniwc.jpg

A lehúzós/öblítős vécéken az emberi ürülékanyagnak a belső felülethez való elkerülhetetlen tapadása miatt használunk el rengeteg vizet. A rendkívül csúszós felületek taszíthatják a komplex folyadékokat és a különféle viszkoelasztikus szilárd anyagokat, a mechanikai kopással azonban romlik a minőségük, idővel használhatatlanná válhatnak.

A wuhani Huazhong Tudomány és Egyetem kutatói a kopásnak ellenálló, szuper-csúszós öblítős toalettel igyekeznek megoldani a problémát. Az ARSFT (abrasion-resistant super-slippery flush toilet) vécét szelektív lézeres szinterezés (SLS) 3D nyomtatótechnológiával készítették.

A hagyományos, könnyen kopó csúszós felületekkel ellentétben, a porszinterezéssel készült ARSFT nemcsak összetett 3D forma, hanem porózus szerkezete miatt jelentős mennyiségű kenőanyagot is tartalmazhat, amellyel szignifikáns mértékben növelhető a kopásállóság.

Az új toalett különféle folyadékok, például tej, joghurt, nagyon ragadós méz, keményítőzselé után is tiszta maradt, azaz tényleg taszítja a komplex folyadékokat. Túl a folyadékokon, szintén nagyon ragadós szilárd, szintetikus anyagokkal szemben is kiváló az ellenállása.

Ezer cikluson keresztül csiszolópapírral igyekeztek koptatni, de úttörő szuper-csúszós jellegét az ARSFT így is megőrizte.

A kopásnak ellenálló, csúszósságát megőrző nyomtatott tárgyak ötlete új anyagok fejlesztéséhez vezethet, de még fontosabb, hogy az így készülő toalettek, ha elterjednek, csökkentik az emberi társadalmak vízfogyasztását.

Címkék: környezetbarát technológiák Kína

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1818201145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása