HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tajvan nyomtatott drónhadsereget tervez

ferenck 2024.08.30. 08:00

Mind inkább úgy tűnik, hogy az additív gyártás megváltoztatja a modern hadviselést. Ukrajnában szinte napi tapasztalat, hogy 3D nyomtatással nemcsak érszorítók készíthetők sebesülteknek, hanem fegyverek is. Például ember nélküli légi járművek (UAV), népszerű nevükön drónok.

Újabb szereplő jelent meg a katonai piacon: Tajvan saját nyomtatott drónsereget tervez, amelyeket egy esetleges Kína elleni összecsapásban alkalmaznának. Az ország szerint a gépek fontos szerepet játszhatnak a függetlenség megőrzésében.

3dnyomtatas_tajvanidronok.jpg

A Kínai Népköztársaság és a vitatott státuszú sziget közötti ellentétek 1949-ig vezethetők vissza, amikor a Kommunista Párt végérvényesen diadalmaskodott a köztársasági Kuomintang felett, és az utóbbiak Tajvanra menekültek.

Az elmúlt években Kína látványosan több hadgyakorlatot vezényelt le a sziget és a szárazföld közötti szorosban és környékén, a feszültségek pedig folyamatosan nőnek. A drónhadsereg létrehozásának ez az elsőszámú oka.

Drónok sok területen, a hadászatban például megfigyelésre, egészségügyi cuccok szállítására, fegyverek telepítésére alkalmazhatók. A Tajvani Védelmi Minisztérium számára mindenesetre nagyon fontosak lehetnek, mert 175 millió dollárért vásárolnak 3200 darabot.

Emellett azonban olcsóbb módszereket kell találniuk a fejlesztéshez. Itt lép színre egy helyi gyártó, a Thunder Tiger Csoport, az egyik legnagyobb a szigeten. Az amerikai RapidFlight légjármű-ipari vállalattal közösen fognak dolgozni a drónhadseregen – legalábbis a kiszivárgott infók alapján. A RapidFlight rendelkezik már drónnyomtatási tapasztalattal.

Fogalmunk sincs, milyen technológiával dolgoznak, hogy néz majd ki a végtermék. Azt viszont tudjuk, miért döntöttek az additív gyártás mellett: mert alacsonyabbak az előállítási költségek, tizedére csökkenthető a tárolás környezeti lábnyoma. Utóbbit azzal magyarázzák, hogy kritikus alkatrészeket csak akkor printelnek, ha pont kellenek.

Más technológiákkal nem lehetne ilyen gyorsan reagálni szükségszerűségekre. Persze azt még nem tudjuk, hogy sikersztori lesz a tajvani vagy sem, a drónnyomtatás mindenesetre nagyon népszerű, és a huszonegyedik századra jellemző aszimmetrikus hadviselés elképzelhetetlen UAV-k nélkül.

Címkék: hadügy Kína drónok Tajvan

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7518462369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása