HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Elkészült Svájc első nyomtatott épülete

ferenck 2024.06.10. 08:00

A betonnyomtatásra specializálódott Holcim vállalat elkészítette Svájc első printelt épületét, a munkát a helyszínen végezték. Az 1964 óta építési és felújítási szolgáltatásokat nyújtó Kobelt AG számára húzták fel a jövőben bemutatóteremként funkcionáló épületet. A munkában a PERI 3D Construction volt a Holcim partnere, a printelést COBOD géppel, BOD2 épületnyomtatóval kivitelezték, így a projektben értelemszerűen a terület legismertebb printereit fejlesztő COBOD is részt vett.

Azért volt szükség nyomtatott bemutatóteremre, mert a Kobelt AG irodáiban nagy a helyhiány. A cég innovatív megoldást keresett, és így jutott el a Holcim fejlett 3D épületnyomtató technológiájához. A projekt és a betonnyomtatás megismerése irányváltást is jelenthet a hagyományosan fával építkező Kobelt AG számára.

3dnyomtatas_svajc.jpg

A bemutatóterem területe 150 négyzetméter, a printelt betonfalak 6,2 méter magasak. Az építkezés mindössze nyolc nap volt, ötvenöt órát dolgoztak a helyszínen. Hagyományos technikával tovább tartott volna, az íves falak pedig különösen megnehezítették volna a munkát. 

Összesen hatvan köbméter betont használtak, több kihívásra kellett megoldást találniuk. Az eredményeket következő projektjeikben hasznosítják – árulta el Kevin Böhlen, a Holcim projektmenedzsere.

Az épület belső kialakítása minimalista, a fa és a betonfal egyedi kombinációja. Funkcionális zónákat találunk benne: tárgyalók, minta-bemutató helyek, gyereksarok, kávézó-konyha, lekerekített lépcsőn elérhető külön tárgyalóterem.

Az épülettel Henrik Lund-Nielsen, a COBOD alapító-vezérigazgatója elégedett, gratulált is a Holcimnak, hogy habarcsok helyett az általuk évek óta „promótált” valódi betonnal dolgoztak. Habarcs esetében több anyagot használtak volna el, jóval nagyobb széndioxid-kibocsátással.

Mindenképpen csökkenteni kell az építőipar környezeti lábnyomát, amely 3D nyomtatással, valódi betonnal és hatékony tervezéssel érhető el – összegzett Lund-Nielsen.

Címkék: beton épületnyomtatás környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1918420615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása