HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Brit és olasz kutatók 3D bionyomtatással próbálják megérteni a rák terjedését

ferenck 2023.06.14. 08:00

Brit és olasz kutatók bemutatták, hogyan kivitelezhető a 3D bionyomtatás hidrogélben növekvő „mini szervekben”, amellyel jobban megérthetjük a rák különféle szöveteken keresztüli elterjedését. Az új technikával szabályozható a szervek alakja, irányítható a tevékenységük, a szövetek pedig változatos formákká növeszthetők.

A UCL (University College of London) szerint így szervekről és betegségekről készíthetnek élethű modelleket, sejteket és szöveteket az eddiginél pontosabban tanulmányozhatnak.

3dnyomtatas_cancer.jpg

A szervek mikroméretű változatával végzett kutatások, az organoid-tudomány ígéretes terület, viszont ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy ezek a szövetek szinte mindig kontrollálatlanul növekednek, így pedig nem képesek visszaadni a természetes szervek komplexitását. Egy szerv formája és szerkezete ugyanolyan fontos, mint a sejtfelépítése.

Az UCL és a Padovai Egyetem kutatása volt az első eset, amikor bemutatták, tudósok hogyan képesek létrehozni meglévő gélben szilárd szerkezeteket, hogy bizonyos mintázatok valós időben megszilárduljanak. Az organoidok növekedését speciális mikroszkóp által kibocsátott fénnyel – 3D bionyomtatással – úgy irányították, hogy egyedi szerkezetté álljanak össze.

A rák különféle keménységű és sűrűségű szöveteken keresztüli útjának tanulmányozásához, a ráksejtek körül megkeményített gélketreceket dolgoztak ki, majd a mozgásukat, a mozgások a környezet sűrűségétől függő változásait figyelték. Ez egy nagyon fontos folyamat a rák terjedésének megértéséhez.

A kutatók bizakodnak, hogy a betegség pontosabb modellezéséhez felhasználják majd az ő munkájukat is, és az eredmények jobbak lesznek, illetve szignifikáns mértékben csökken az állatokkal végzett kísérletek száma.

Hamarosan a nem megfelelően növekvő szervek funkcióváltozásait vizsgálják, és technikájukkal előbb-utóbb elvileg biológiailag pontos, gyógyító „tapaszokat” is a szervezetbe juttathatnak.

Címkék: rákkutatás egészségügy bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7218145160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása