HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

India ad otthont a világ első nyomtatott templomának

ferenck 2023.06.07. 08:00

Egy hyderabadi vezető építőipari vállalat és egy szintén indiai épületnyomtató cég, a Simpliforge Creations közösen dolgoznak a világ első nyomtatott templomán. Dubaiban is terveznek printelt mecsetet, de az várhatóan csak egy évvel a hindu szentély(ek) után lesz kész.

Az épületnek a Telangána szövetségi állambeli Siddlepet környéki Charvitha-mező ad otthont. A helyválasztás szépen szemlélteti a technológia harmonikus integrációját a környezetbe, és a kivitelezők a fenntarthatóság követelményeinek eleget téve teszik ezt.

3dnyomtatas_indiaitemplom.jpg

A három részből álló templom alapterülete valamivel több mint 350 négyzetméter, magassága kilenc méter. Három istenségnek kialakított szentélyekből tevődik össze. Az egyikben füge alakú finomságra (modak) emlékeztető forma, a másik négyzet, a harmadik lótusz-szerű, mindegyik egy-egy istenség előtti tisztelgés.

Az eddig elkészült szerkezeteket a Simpleforge saját fejlesztésű rendszerével nyomtatták ki, szintén saját szoftvert és helyi anyagot használtak hozzá. Elmondták, hogy mindent a helyszínen printelnek, a dómformájú szerkezetek, mint a modak és a lótusz kivitelezése komoly kihívást jelentett. Speciális tervezéstechnika, aprólékos elemzés és innovatív építési technika kellett a templomépítészet alapelveinek betartásához.

Az első munkafázissal végeztek, most a másodiknál tartanak. A szerkezetek szemléltetik, hogy a Simpleforge technikájával 51 és 32 fokos, kifelé és befelé hajló alakzatok az építészeti, esztétikai elvárásoknak megfelelően, helyszínen is nyomtathatók – hangsúlyozzák a kivitelezők.

A szerkezeti előírásokat, a templomtervezés elveit, a 3D nyomtatás követelményeit egyaránt kielégítik, miközben arról se feledkezzünk meg, hogy mindezt nem laboratóriumi, gyártóüzemi körülmények között, hanem „élesben”, a helyszínen teszik.

A Simpleforge számára a templom kezdet, a jövőben magaslatokon, sivatagokban, havas környékeken, komoly kihívásokkal járó környezetekben, nehezen megközelíthető terepeken is kívánnak nyomtatni. Természeti katasztrófa által sújtott területek és védelmi alkalmazások szintén szerepelnek opcióik között.

A lapos födémtetők használatát kiküszöbölő, zárt, kupolaszerű szerkezetek még távolabbra mutatnak. A Simplefirge elképzeléseiben Földön kívüli terepek is szerepelnek.

Címkék: templom épületnyomtatás India

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3018139740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása