HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Készül India első nyomtatott postahivatala

ferenck 2023.04.24. 08:00

Nyomtattak már egy- és többszintes házakat, pavilonokat, lakóépületeket, hidakat, és most már postahivatalt is printelnek, bár még nincsenek kész a munkával. Az új épületnek India ismert infokommunikációs köz- és csomópontja, a déli Bangalore ad otthont.

Nyomtatott postahivatal nemhogy a szubkontinensen, hanem sehol a világon nem áll még, így a Larsen & Toubro (L&T) Construction építészvállalat abszolút úttörő projekt gazdája. A 3DP épületnyomtatás szektor utóbbi éveinek ismeretében cseppet sem meglepő, hogy a printeléshez az ezen a területen világelső, piacvezető dán COBOD masszív BOD-2 gépét használják.

3dnyomtatas_india_1.jpg

Egyik korábbi munkájukat, India első nyomtatott házát, két éve szintén COBOD rendszerrel kivitelezték. Most továbbléptek, a postahivatal közel 95 négyzetméter alapterületen épül, a vállalat szerint 45 nap alatt készülnek el vele, és persze nemcsak a nyomtatott szerkezetekről, falakról és tetőről van szó, hanem a mechanikai, az elektromos és a vízvezeték-szerelő munkákat is elvégzik a másfél hónap leforgása alatt.

3dnyomtatas_india0_1.jpg

A 3DP építőopari alkalmazása több szempontból is hasznos: drasztikusan csökken az építkezés ideje, alacsonyabbak a költségek – a postahivatal kb. 28 ezer dollárba fog kerülni –, nincs vagy alig termelődik hulladék, tehát hagyományos eljárásokkal összehasonlítva, de önmagában is, a technológia környezetbarát és fenntartható.

Az L&T vezetője, M. V. Satish elmondta, hogy megfizethető épületekre, házakra, villákra, iskolákra, katonai barakkokra, postahivatalokra, gyárakra összpontosítanak, és akár három szintig is elmennek. Már több épületnyomtató projektben vettek részt az óriási országban.

A szakterületi innováció szempontjából szerencsés, hogy az indiai kormány és a felsőoktatás támogatja a 3D épületnyomtatást, a projektet hamar engedélyezték, és az IIT Madras (Indiai Technológiai Intézet Madras – mai nevén Chennai) is rábólintott. Komoly lehetőségeket látnak a technológiában, és nem akarnak lemaradni.

Címkék: épületnyomtatás India

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1918107818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása