HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Walmart 3D nyomatással bővíti egyik üzletét

FreeDee 2024.09.30. 12:44

A Deloitte globális vállalat még 2017-ben közzétett egy jelentést a kereskedelmi ingatlanok (CRE) innovációiról, amelyben felsorolt ​​„öt olyan témát, amelyeket a kereskedelmi ingatlan tulajdonosoknak üzleti stratégiájuk szerves részének kell tekinteniük”. Az egyik ilyen téma a 3D nyomtatás volt. Most úgy tűnik, hogy az additív nyomtatás vagy inkább additív építkezés (AC) végre a kereskedelmi ingatlanszektorba is betörhet. Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb 3D nyomtatott CRE projektje során a Walmart amerikai kiskereskedelmi óriás 8000 négyzetméterrel bővítette szuperközpontját a Tennessee állambeli Athens-ban.

A Walmart érdeklődését felkeltette a háznyomtatás, amelyet gyakran az ország lakáshiányának potenciális megmentőjeként mutatnak be, és azt szerette volna megvizsgálni, hogy valóban felhasználható-e a technológia a bővítés gyorsabb és alacsonyabb költségű megépítésére.

„A Walmart mindig az innovációra és a fejlődő technológiák kiaknázására törekszik, és ahogy egyre mélyebbre ástunk a 3D betonnyomtatásban rejlő lehetőségekben, úgy döntöttünk, ez egy olyan irány, amelyet érdemes kipróbálni.” – mondta Mike Neill, a Walmart amerikai építőipari alelnöke.

walmart.webp

Az Athens-i bővítmény nem kiskereskedelmi üzlet, hanem egy olyan raktárhelység, ahol a vásárlók által online vásárolt cikkeket tárolják, mielőtt azokat kiszállítanák vagy átadnák. A multinacionális vállalat jelenleg több mint 200 ehhez hasonló kiegészítő épület építését tervezi, ezért fontos szempont az idő- és költségtakarékosság.

A Walmart az Alquist 3D AC céget bérelte fel, hogy építse meg a bővítést 3D betonnyomtató (3DCP) robottechnológiájával. A tavaly Coloradóba költözött fiatal cég rengeteg tapasztalattal rendelkezik a lakáspiacon, 3D nyomtatott otthonokat épített egyedül és a virginiai Habitat for Humanity segítségével. A három Habitat házban megfigyelőrendszerek találhatók, amelyeket a Virginia Tech kutatói telepítettek. Az érzékelők a beltéri környezet minősége, a gázok és a páratartalom tekintetében azt mutatják, hogy a 3D nyomtatott otthonok jobban teljesítenek, mint a hagyományos építésű házak.

Az iowai otthonok 3D-nyomtatására irányuló, tavalyi projekt azonban nem sikerült olyan jól. A cég több szállítórendszert és anyagot is kipróbált az első ház külső falainak nyomtatásához, de a szerkezetet a felületi repedések miatt lebontották.

„Úgy gondolom, hogy ez a példa jól bemutatja azokat a nehézségeket, amelyekkel a 3D épületnyomtatás ma szembesül. A hőmérséklet, a páratartalom, a víz és a mindenféle környezeti tényező bonyolítja a feladatot.” – magyarázta Pete Evans, az Iowa State University (partner a projektben) ipari formatervezési adjunktusa.

walmart2.webp

 Az Alquist 3D AC kemény leckéket tanult az iowai projekt során, többek között azt, hogy minden alkalommal K+F folyamatra van szükség, amikor az épületnyomtató berendezésüket új éghajlaton kell használják, mivel a hőmérséklet-eltolódások mindenféle problémát okozhatnak a betonnal.

 A vállalat hőmérsékleti problémákba ütközött a Walmart bővítésekor is, mivel Tennessee-ben nyáron meleg és párás az idő. A csapatnak lényegében le kellett hűteni a túlhevülő betont vízzel a nyomtatáshoz ideális hőmérsékletre. Ráadásul az Alquist eredeti szivattyúja így nem tudott dolgozni az anyaggal és több tömlő eltömődött a folyamat során.

„Ez része egy új technológia bevezetésével járó kihívásnak” – mondta Zack Mannheimer, az Alquist 3D elnöke és alapítója.

 A projekt több hetet csúszott a fent említett problémák, valamint a helyi építési engedélyek megszerzésének nehézségei miatt. De ahogy telt az idő, a dolgok könnyebbé és hatékonyabbá váltak. Az Alquist AC együttműködött az FMGI-vel, egy fővállalkozóval, amely számos korábbi építési projektet hajtott már végre a Walmart számára. A 3D nyomtatás és a hagyományos konstrukciós módszerek kombinálásával a csapat sikeresen befejezte a Walmart bővítését.

Nem láthattunk sok ekreskedelmi ingatlan projektet eddig 3D nyomtatással, mert a híradásokkal ellentétben a technológia nem mindig gyorsabb vagy olcsóbb, mint a hagyományos építkezés. A Walmart projekt nem fejeződött be az ütemterv szerint és a hírek szerint az áruház bővítésének 3D nyomtatási költsége körülbelül annyi volt, mint ami a szokásos módszerekkel lett volna. A Walmart azonban láthatóan elégedett volt, mivel már felbérelték az Alquist AC-t egy másik hasonló építési projekthez.

Címkék: beton kereskedelem walmart épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7518491096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása