HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott napszemüveg kerékpározáshoz

ferenck 2023.05.25. 08:00

A 3D nyomtatás viszonylag új a kerékpározás világában, viszont előszeretettel alkalmazzák. Pontos, megbízható és környezetbarát technológia, nincs túlzott anyaghasználat, minimális anyag vész kárba. Egyértelmű, hogy a jövőben még többször fogják használni.

A kerékpározás szintén a fenntarthatóság egyik jelképe. Nem okoz környezetszennyezést, a fizikai és a mentális egészségnek egyaránt jót tesz. A versenyszinten űzött bringázás teljesítmény- és sebességhajszolása viszont már nem ezeket a célokat követi, így a terület mára jóval forrásanyag-intenzívebb lett, mint volt valaha is, és ez a tendencia nagy valószínűséggel csak erősödni fog.

3dnyomtatas_titanszemuveg.jpg

A határok állandó feszegetése csúcstechnológiák nélkül lehetetlen, és az új technológiákkal az anyaghasználat is központi kérdéssé vált. Hogyan lehet egyrészt a teljesítményt növelni, másrészt a fenntarthatóságnak megfelelően növelni azt?

A havas sportokhoz és a kerékpározáshoz védőfelszereléseket gyártó svéd POC Elicit Ti napszemüvege ennek a kettős igénynek próbál megfelelni: a teljesítmény csúcsra járatásának és a gyártófolyamat közbeni fenntartható anyaghasználatnak. A kivitelezésben a szintén svéd fémnyomtatás-specialista AIM Sweden segédkezett. A printeléshez a cég elektronsugaras olvasztás (electron beam melting) additív gyártótechnológiáját használták.

Közösen találták ki, hogyan alkalmazzák a módszert remek minőségű napszemüveg előállításához, merevség és rugalmasság tökéletes arányának megtalálásához. Viselőjének úgy kell minden apró részletet látnia, hogy közben kényelmesen érezze magát.

Az egészségügyben használt, tehát a legjobb minőségű titánnal dolgoztak, a napszemüveg nevének Ti szava a fém vegyjele. Szilárd és könnyű anyag, pont olyan, amellyel garantált a kényelmes viselet. Mivel más gyártófolyamatokból megmaradt titánt használtak, hasznosítottak újra, a fenntarthatósági követelményeknek is megfeleltek.

A 22 gramm tömegű, négyszáz eurós, limitált példányszámú napszemüveget lézerrel olvasztott titánporból, rétegről rétegre nyomtatták. A fennmaradt port újrahasznosítják.

Címkék: kerékpár napszemüveg titán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9118124782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása