HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Márványhulladékból nyomtatnak építészeti elemeket

ferenck 2023.05.23. 08:00

Svájci kutatók kőbányászatból fennmaradó nagymennyiségű hulladékot újrahasznosító, egyedi építőipari elemekké átalakító 3D nyomtatót fejlesztettek. Az olasz határhoz közeli Ticino kantonban például a kőhulladék vagy kőliszt a teljes kitermelés negyven százaléka is lehet.

A printert esettanulmányban mutatták be. Ticinói márványbánya hulladéktermékéből optimalizált padlórendszert készítettek vele. A projekt jól szemlélteti, hogyan csökkenthető az építőanyag-fogyasztás, egyben az újrahasznosított helyi források használatát promótálja. A végterméket a 2023-as Velencei Építészeti Biennálén mutatják be.

3dnyomtatas_marvany.jpg

A nyomtató a kötőanyag-sugaras, azaz binder jetting technológián (BJT) alapul. A hagyományos BJT kötőanyaggal szilárdítja meg rétegenként a szemcsés anyagokat. A technikának azonban megvannak az építőipari korlátai: a nyomatok túl merevek, gyenge a tűzzel és az időjárás viszontagságaival szembeni ellenállásuk.

A svájci kutatók geopolimer-alapú alternatív kötőanyagot használtak. Ezek az új anyagok szervetlen polimer szerkezetű amorf matériák, számuk évről évre gyarapodik, alkáli aktivált anyagoknak is hívják őket. Lényeg, hogy a hardvert és a szoftvert is újratervezték, a technológiát pedig Geopolymer Binder Jettingnek (GeoBJT) nevezték el.

A teszteken bizonyított nyomatok nemcsak jobb mechanikai és más tulajdonságokkal rendelkeznek, hanem a kötéshez és a részecskékhez használt anyagok választéka is szélesebb, és hatékonyabb a termelés. Mobilkonténer-szerű beállításával, a printer terepen helyszíni gyárként működik.

A kiválasztott amorf anyagot az alumínium-szilikát forrás és lúgos aktivátor összekeverésével állították elő, és nagyjából ugyanolyan szilárd, mint a beton, a széndioxid-lábnyoma viszont alacsonyabb. A kötőanyagot sugaras technikában használják, a metakaolint nagyolvasztó-salakkal helyettesítik, és beledolgoznak kihasználatlan melléktermékeket, így márványbányákból származó kőport is. A kötőanyag remekül kezeli, tárolja a nedvességet, emiatt az ezzel a technikával készült épület extrém hőhullámokra is pozitívan reagál.

Az esettanulmányhoz létrehozott bordás merevítésű siklópadlót előregyártott részekből, tizenhét különálló elemből állították össze.

Címkék: újrahasznosítás épületnyomtatás nyomtatóanyagok márványpor binder jetting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7218123310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása