HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Heidelbergben készül Európa legnagyobb nyomtatott épülete

ferenck 2023.05.02. 08:00

Március végén kezdték el Európa legnagyobb, számítógépes szervereknek otthont adó épületének nyomtatását. A kivitelező Kraus Csoport a területen világelső dán COBOD BOD2 gépét használja.

A színhely a németországi patinás egyetemi város, Heidelberg. Az adatközpont 54 méter hosszú, 11 méter széles és 9 méter magas lesz, a Heidelberg Materials száz százalékban újrahasznosítható i.tech® 3D anyagát használják hozzá.

3dnyomtatas_heidelberg.jpg

A speciális épület látványosan bizonyítja a 3D nyomtatótechnológia adta tervezői szabadságot. Július végére készülhetnek el vele, a teljes nyomtatási időt száznegyven órára becsülik.

A Heidelberg Materials kb. 450 tonna speciális habarcsot biztosít. Az anyag csúcsminőség, széndioxid-optimalizált kötőanyagot is tartalmaz, tehát garantált a környezetbarát nyomtatás. A 3DP komoly előnye az is, hogy hetven százalékkal kevesebbet használnak, mintha hagyományos építéstechnikai megoldást választottak volna. Minimális a hulladékmennyiség, és a helyszíni munkavégzés is biztonságos.

A technológiával gyorsabb az építkezés, hatékonyabb, kevesebb por termelődik, kisebb a zaj, kevesebb eszközre, szerszámra van szükség.

A teljesen ásványalapú építőanyag kötőanyagának széndioxid-lábnyoma 55 százalékkal kevesebb, mint a klasszikus Portland cementé. Az egyik projektpartner, a PERI 3D Construction technológiai ismeretei sokat segítenek, a külső falakat és a belső térelválasztókat is ők nyomtatják.

Németországban nem most használják először az i.tech® 3D-t építkezésen. 2020-ban az első német nyomtatott lakóépületekhez is ezzel az anyaggal dolgoztak. A Heidelberg Materials azóta továbbfejlesztette, és továbbcsökkentette az anyag széndioxid-tartalmát.

A vállalat tervei alapján 2030-ig betontermékeik feléhez kínálnak újrahasznosítható, zöld alternatívát. A nyomtatott darabok a vállalati portfólió fontos részét alkotják. A Heidelberg Materials építészeknek, mérnököknek, 3D nyomtatógyártóknak ad tanácsokat az anyagok szakszerű és környezetkímélő használatáról.

Címkék: környezetvédelem épületnyomtatás nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1218113040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása