HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Sajttorta 3D nyomtatással

ferenck 2023.03.28. 08:03

A digitalizáció az élet minden szegmensére, így a sütés-főzés művészetére is kiterjed. A gasztronómia gyorsan változik, a 3D ételnyomtatás és a lézeres főzés a terület technológiai újdonságai, bár a 3DP már évek óta jelen van.

A cél finom, egészséges és persze minél olcsóbb kaják előállítása. Az új módszerekkel egyedibbre és tápanyag-szükségleteinknek jobban megfelelve alakítható ki az étrendünk. Máról holnapra történő hatalmas változásra azonban ne számítsunk, régi és új inkább szimbiózisban fog fejlődni, a 3DP jól kiegészítheti a hagyományos módszereket.

3dnyomtatas_cheesecake.jpg

Ételnyomtatáshoz a felhasználó által készített modellből alakítanak ki 3D formákat, a formák alapját ehető „tinták” adják. Lézeres főzésnél magas energiatartalmú fénnyel, meghatározott, aprólékos módszerrel melegítik a kaját. Mindkét technika előnye, hogy a chef jobban oda tud figyelni a tápértékre, amellyel a fogások egészségesebbek lesznek.

A Columbia Egyetem kutatói hét különféle összetevőből álló tortaszeletet nyomtattak. A printeléshez szükséges anyagok összeszedéséhez és elhelyezéséhez egyedi extrudáló mechanizmust használtak. Magukat az élelmiszereket úgy készítették elő, hogy a fúvókafejet ne dugítsák el, a banánt például kézzel pépesítették. A tésztát konyhai robotgépre bízták.

445 nanométeren működő, a nyomtatófejhez rögzített kék lézerdiódával főzték meg a printelt ételt. A főzőkészülék nagyjából öt-hat watt teljesítményre volt képes.

Minden egyes anyagot CAD szoftverrel modelleztek, majd assembly programmal kombinálták össze őket. A modellezés után a fájlokat a 3DP-ben legelterjedtebb STL formátumra konvertálták. Ez tette lehetővé a szeletelő szoftverrel történő feldolgozásukat, miután a szeletelőt a célnak megfelelően kialakított printerükhöz optimalizálták.

A végeredményből kiderült, hogy az ízek és a textúrák milliméter-léptékben lokalizálhatók, a sajttorta a beszámolók alapján olyanra sikerült, mint egy hagyományos eljárással sütött-főzött tipikus sajttorta.

Címkék: édesség ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2218079748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása