HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Egészségesebb a csoki, ha nyomtatják

ferenck 2023.03.02. 08:00

A csokoládéfogyasztás évről évre nő, az Expert Market Research beszámolója alapján 2022-ben 127,7 milliárd dolláros üzlet volt, 2028-ra pedig meghaladhatja az évi 165 milliárdot. De legyen szó barnáról, feketéről, vagy fehérről, ét- vagy tejcsokiról, egyik sem igazán egészséges, mert magas vérnyomást és vérzsír-szintet, cukor-, szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak. 

Qingdrong Huang, az amerikai Rutgers Egyetem kutatója a témát tanulmányozva, rájött, hogy 3D nyomtatással alacsony zsírtartalmú csokoládé készíthető. Az egészségügyi előnyöket figyelembe vevő, funkcionális élelmiszerekben gondolkozik, meg akarja óvni a fogyasztók szervezetét a nagymértékű cukor- és zsírevéstől.

3dnyomtatas_csokolade.jpg

Elképzelései egészségesebb csokoládéváltozatokkal valósíthatók meg, Huang és munkatársai 3D nyomtatással el is készítették a csokikat.

Hagyományosan kakaóvajat, kakaóport, cukrot és egy sor más összetevőt használnak hozzájuk. Az alacsony zsírtartalom, az összetevők teszteléséhez, változatos arányú keverékeikre volt szükség. Így találták meg a szilárd és folyékony optimális, 3D nyomtatható – extrudálható – arányát.

Emulzió, két különböző, általában nem keveredő folyadék, például olaj és ecet összekeverése, egyik legismertebb példája a majonéz. A kutatók vizet és kakaóvajat egy, az élelmiszeriparban gyakran használt akáckivonat segítségével kevertek egybe. Ezt az emulziót hozzáadták a többi összetevőhöz, miközben az ízen javító aranyszirupot (keményítőmelasz-szirupot) is használtak.

A csokit élelmiszer-nyomtatóval printelték, majd további tesztek következtek. Szerkezetét, fizikai tulajdonságait, optimális viszkozitását vizsgálták, aztán jöttek az újabb nyomatok. A textúra és a simaság majdnem ugyanolyanra sikerült, mint az „igazi” csokiknál.

Rengeteget kísérleteztek hozzá, az összetevők számos kombinációját vizsgálták, míg eljutottak a helyes arányokig. Huang elmondta: ennek a csokinak nemcsak a zsírtartalma alacsony, hanem nyomtatható is. A fogyasztók egyedi ízpreferenciáit szintén figyelembe vehetik, miközben a nyomat tápértéke kiváló.

Címkék: csokoládé ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7818059858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása