HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Triatlonosok teljesítményét növeli egy új kerékpár

ferenck 2023.02.09. 08:00

Sportfelszerelések gyártásában egyre több szerep jut a csúcstechnológiáknak, köztük természetesen a 3D nyomtatásnak is. A gyártócégek folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat, hogy miként lehetne növelni például a versenykerékpárok teljesítményét. Nem véletlen, hogy a bicikligyártásban már kifejezetten népszerű a 3DP.

A Pinarello BOLIDE F HR 3D-jén, a világ leggyorsabb biciklijén vannak printelt részek. A Mythos és az IXO fémnyomtatással készített új kormányszára, az Elix 2022 elején jelent meg a piacon.

3dnyomtatas_triatlon.jpg

A holland Kú Cycle kiváló teljesítményre képes, kerékpárosokhoz tökéletesen passzoló bringát tervezett. A műanyag-megoldásairól ismert QDP és a sportcuccok printelésében óriási tapasztalattal rendelkező Carbon közreműködésével készítették el a triatlonosoknak szánt, személyre szabható Kú TF1 modellt.

A Carbon printelt már baseball-kesztyűt, jéghoki sisakbélést, legismertebb darabja az Adidas Futurecraft 4D cipője. Nem véletlenül esett rájuk a QDP választása, hogy a kaliforniai cég gyártsa le a Kú TF1-et. Már csak azért sem, mert technológiájuk gyorsabb, és az előállítási költségek alacsonyabbak, mintha hagyományos eljárásokat alkalmaznának. Ráadásul a QDP a Carbon Design Engine szoftverével tartós rácsszerkezeteket tudott kidolgozni.

Az eredeti tervhez végig ragaszkodtak – a kerékpárnak személyre szabottnak kell lennie, növelje a sportoló kényelemszintjét és természetesen a teljesítményét is.

Ennek megfelelően a kézfogantyúra és a könyöklőre összpontosítottak. Ezeket merevre kellett kidolgozniuk, hogy a jármű feletti kontrollt és a kényelmet is garantálják. Több teszt után a Carbon a követelményeknek nemcsak megfelelő, hanem a verejtékkel szemben is ellenálló EPU 41 anyagát választották. Utóbbi versenybiciklik kialakításánál nagyon fontos szempont.

A sebességváltó viszont EPX 82-ből készült. Fejlesztés közben a QDP folyamatos kapcsolatban állt az ügyfelekkel, visszajelzéseik alapján próbálták a lehető legakkurátusabbra kidolgozni a bringát. A prototípus hónapok helyett egy hónap alatt készült el, a gyártási költségekről viszont nincs adat, de nyilvánvaló, hogy a 3D nyomtatás csökkentette a kiadásokat.

A kerékpárt több versenyző kipróbálta, visszajelzéseik pozitívak. A következő egy-másfél évben a Kú Cycle ötszáz és ezer közötti TF1 gyártását tervezi.

Címkék: sport kerékpár Carbon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3218042832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása