HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Világpremier: mecsetet fognak nyomtatni Dubaiban

ferenck 2023.01.19. 08:00

Dubairól köztudott, hogy mennyire kedvelik a csúcstechnológiákat, és a 3D nyomtatás alkalmazásaiban is élen járnak. A kvázi városállam 3DP stratégiájának célja, hogy a technológiát az emberiség jólétének növelésére alkalmazzák, Dubai pedig világvezető legyen 2030-ra.

2021 augusztusában Mohammed bin Rashid sejk rendeletet adott ki a 3DP helyi építőiparban történő szabályozásáról. A rendelettel is Dubait, mint a technológia regionális és globális központját promótálják. Az új szabályozással el akarják érni, hogy 2030-ra a városban lévő épületek legalább negyede additív gyártással készüljön.

3dnyomtatas_mecset.jpg

A 2020-as Dubai Expón – kutatóközponttal, akadémiával, laborokkal – speciális figyelmet szenteltek a technológiának.

Most viszont még az eddigi eredményekhez képest is szenzációs bejelentést tett az Iszlám Ügyek és Jótékonysági Tevékenységek Minisztériuma (IACAD): a Bur Dubai belvárosi negyedben felépítik a világ első nyomtatott mecsetét. A kétezer négyzetméteres épület munkálatait októberben kezdik, és 2025 elején az impozáns létesítmény már hétszáz hívő befogadására lesz alkalmas.

3dnyomtatas_mecset0.jpg

Magát a teljes szerkezetet nagyjából négy hónap alatt nyomtatják ki, míg a belső tér kialakítása kb. tizenkét hónapot vesz majd igénybe. A munkát három operátor által működtetett robotikus 3D nyomtató fogja végezni, a printer óránkénti két négyzetméter sebességgel dolgozik.

Különleges anyagot, helyi nyersanyagok és speciális beton keverékét használják majd hozzá, és az építkezés nem lesz olcsó.

„A költségek harminc százalékkal magasabbra rúgnak, mintha hagyományos eljárásokat használnánk. A drágaság oka, hogy a világon először alkalmazzuk ilyen célra a 3D nyomtatást. A jövőben hasonló árakra számítunk, és az építési garancia harminc év” – nyilatkozta az IACAD mérnöki osztályát vezető Ali Al Suwaidi.

Hamad Al Shaibani, az IACAD vezetője szerint „3D nyomtatással kevesebb lesz az anyaghulladék. A technológia környezetbarát. A mecset vezetésünk bölcs elképzeléseit jeleníti meg.”

Címkék: jövő beton épületnyomtatás Dubai nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9318027652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása