HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Papírral lenne a leginkább fenntartható a 3D nyomtatás?

ferenck 2022.12.29. 08:00

2022 a fenntarthatóság éve volt a 3D nyomtatásban. A környezetbarát szempontok egyre fontosabbá váltak, ma már a legtöbb projekt igyekszik érvényesíteni ezeket.

At additív gyártás alaptermészeténél fogva, zöldebb a hagyományos gyártótechnológiáknál, viszont szisztematikusan és kellő odafigyeléssel alkalmazva, a mostaninál is jóval környezetbarátabbá tehető.

3dnyomtatas_papir_1.jpg

A Hamburgi Műszaki Egyetemen (TUHH) egy egész csoport foglalkozik a témakörrel, Zöld 3D Nyomtatás projektjük olyan kérdéseket igyekszik megválaszolni, mint például, hogy mi a közös a papírból készült tojásdobozok és a fenntartható additív gyártás között. Fenntarthatóbb prototípusokon és modelleken dolgoznak.

Ezeket manapság elsősorban műanyagból készítik, de mivel sok műanyag eredete kétes, vagy a prototípust használat után kidobják, rengeteg hulladék termelődik velük, és sokat nem hasznosítanak újra. Árulkodó adat, hogy az Egyesült Államok településein generált műanyag-hulladék nyolcvanöt százaléka szemétlerakóban köt ki.

A TUHH kutatói a nyersanyag-forrásokat tovább megőrző és környezetbarátabb megoldásokat keresve, állapították meg, hogy műanyag helyett papírrostokból készült matériák jelenthetik az alternatívát. A projekt az ezekkel történő nyomtatást igyekszik megvalósítani, szemléltetni.

Itt jönnek képbe a tojáskartonok, mert a papírmasé-szerű anyagot belőlük nyerik ki. A kutatók behatóan tanulmányozzák, hogy a jövőben használható-e ez az anyag 3D nyomtatásra.

Az egyedi papírrostokat vízzel és ragasztóval folyékony masszává keverték össze, és igyekeznek kideríteni, milyen keverék, milyen arány lehet ideális. Ha pedig a ragasztó is bioanyag, akkor organikus hulladék lesz belőle, és ha sikerrel járnak, nemcsak prototípusok, hanem szállításra alkalmas, „személyre szabott” csomagok is készíthetők az új technológiával.

Címkék: papír nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1118009326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása