HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Épületnyomtatás talajból és magokból

ferenck 2022.12.14. 08:00

A 3D épületnyomtatás általában betonnal, betonalapú anyagokkal történik. Általános vélemény szerint az így készülő lakások szigetelése nagyon jó, a költségek viszont magasak, és problémaforrás lehet, hogy a belső hőmérsékletet is nehéz szabályozni.

Mindezek mellett a betonról köztudott, hogy nem környezetbarát, a betonnal dolgozó építőipar egy 2019-es felmérés alapján a globális széndioxid-kibocsátás 4,9 százalékáért felelős. Ráadásul az anyagot nem lehet újrahasznosítani, tehát ebből a szempontból sem felel meg az egyre inkább irányelvként elfogadott fenntartható fejlődés követelményeinek.

3dnyomtatas_hazepites.jpg

A Virginia Egyetem anyagtudományi és környezetvédelemmel foglalkozó szakemberei a 3D épületnyomtatást megújítani hivatott, talajalapú „tintát” – nyomtatóanyagot – fejlesztettek. Kísérleteik során kétféle módszert használtak: az elsőben a talaj és magok rétegeit váltogatták, a másodikban printelés előtt összekeverték a két anyagot.

A két eljárással hengerformájú prototípust hoztak létre.

A helyben található bioanyagok már a közeljövő építőiparában is nagyon fontosak lehetnek. A munka közben keletkező hulladék újrahasznosítható, még ugyanabban a munkafolyamatban is lehet dolgozni vele.

3dnyomtatas_hazepites0.jpg

Egyelőre azonban nem tartunk ott, hogy talajból és magokból teljes házakat, szobákat építsünk, de a fenntarthatóság trenddé válásával egyre többen gondolkozhatnak el ezeknek az anyagoknak – valódi alternatívát kínáló – újfajta, építőipari alkalmazásán.

A magok és a talaj összekeverése után, napokon belül elkezd kihajtani a talaj. Ilyen környezetbarát épületek például Szingapúrban állnak már, de azokat másként, nem 3D nyomtatással hozták létre. Előnyeik egyértelműek: a növények elnyelik a napfényt, a széndioxidot és más természetkárosító anyagokat, csökkentik a hőmérsékletet.

Szemre is tetszetősek, mert a látvány lényegesen több egy sima talajnál, és a lakók lelkiállapotára is pozitív hatással van.

Címkék: építőipar nyomtatóanyagok bioanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7818000722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása