HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bionyomtatás mikrogravitációban egy ugandai műholdon

ferenck 2022.11.24. 08:00

A 3D bionyomtatás nem új technológia, és egyre jobb eredmények érhetők el vele. Elsőszámú alkalmazási területe értelemszerűen az egészségügy, különösen a sejtszerkezet-kutatásban nagyon hasznos: egyes munkafolyamatokhoz a manuális módszerek automatizált alternatíváját kínálja. Ezzel egyben ki is zárja az emberi hiba lehetőségét.

A 3D nyomtatás egyik legizgalmasabb és teljesen egyedi területe, átültetésre használható szövetek, sőt, akár egész szervek hozhatók létre vele, tökéletes új gyógyszerek tesztelésére, és a rákkutatásban is komoly hasznát veszik.

A világ több országában foglalkoznak a technológiával.

3dnyomtatas_uganda.jpg

Ami a világűrben is működik. 3D nyomtatók már vannak „odafenn”, például a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), de műholdakon is.

Legújabban Uganda tervez printelni az űrben. A mikrogravitációban történő 3D bionyomtatás következő lépéseként, a közép-keletafrikai ország fellőtte a PearlAfricaSat-1 műholdat, amelyen nyomtatótevékenységhez is alakítottak ki teret, lehetővé téve, hogy súlytalansághoz közeli állapotban printeljenek emberi szöveteket.

Ezeknek a szöveteknek a nyomtatása földi körülmények között a komplex kiépítés miatt problémás, és például a szövetszerkezetek saját tömegük miatt semmisülhetnek meg. A világűrben a súlytalanság vagy a súlytalansághoz közeli állapot miatt ez nem fordul elő.

Uganda ezzel a lépéssel nemcsak az űrben jelenlévő országokhoz, hanem a jelenlévő és 3D printert működtetők szűk csoportjához is csatlakozott. A műholdat a japán Kyushu Technológiai Intézettel közösen lőtték fel. A Kyutech három mérnöke tervezte és építette a szerkezetet.

A műhold biogyártás részlegében fog működni a printer. A PearlAfricaSat-1 már elérte az ISS-t, ahol petefészek-szövetet fog nyomtatni, és természetesem a mikrogravitációs printelést is tesztelik.

Címkék: műhold Afrika Nemzetközi Űrállomás bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8017983534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása