HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mikroműanyagokat gyűjt egy nyomtatott robothal

ferenck 2022.11.03. 08:00

A Londonhoz közeli Surrey Egyetem diákja, Eleanor Mackintosh úszás közben mikroműanyagokat gyűjtő robothalat nyomtatott. A gépet a felsőoktatási intézmény versenyére készítette, és mivel megnyerte, lehetővé vált a működő prototípus megalkotása is.

A prototípus kész, Gillbert a neve, ami szójáték is, mert a „gill” kopoltyút jelent, azaz utalás a halak és más vízben élő állatok nélkülözhetetlen légzőszervére. A külső légzésnél ezzel veszik fel az oxigént és juttatják a véráramkörbe, illetve ezen keresztül adják le a szervezetben keletkezett széndioxidot.

A lazacméretű Gillbert rácshálóval lefedett kopoltyújával felszívja a vízből, majd testében tartja a mikroműanyagokat. Eleanort a növényi és az állati viselkedés intuitív jellege ihlette meg, másrészt tenni akart valamit a tengerek és az édesvizek egyre nagyobb szennyezettsége ellen. Úgy gondolta, hogy ez robottervezéssel kivitelezhető.

3dnyomtatas_robothal.jpg

A statisztikák elszomorítóak: az Egyesült Királyság folyóinak, patakjainak csak tizennégy százaléka tiszta, az ország vizeinek minősége az egyik legrosszabb Európában. Ezek az adatok semmi jót nem ígérnek az állatvilágnak, és a vízi környezetben tevékeny emberek számára is komoly veszélyt jelentenek.

„Nem tudjuk, hol végzi a vizeinkbe kerülő műanyagok nagy része. Reméljük, hogy a robothal és jövőbeli utódai jelentik a jó irányba megtett első lépéseket, és esetleg segítenek kontrollálni a műanyagok okozta szennyezés problémáját” – magyarázza az egyetemen előadó Robert Siddal.

A tervezéshez ingyen hozzáférhető, bárhonnan letölthető nyílt forrású fájlokat használtak. A nyomtatás Prusa Mini+ FDM printerrel, 0,4 milliméteres fúvókával történt. Szándékosan döntöttek könnyen elérhető fájlok és olcsó nyomtató mellett, mert azt szeretnék, hogy mások is elkészíthessék a robothalat.

A mikroműanyagokat „csapdába ejtő” printelt kopoltyúlapokból hozták össze. A printelést időnként abbahagyták, hogy nejlon rácshálót tegyenek a rétegek közé. Miután elkészültek, letesztelték, és a „hal” sikeres volt: több mikroműanyagot gyűjtött össze.

A kutatók azonban elmondták, hogy a gép jelenlegi állapotában nem tudja vizsgálni a műanyagokat. A folyamatot automatizálni kellene, és csak azt követően lehetne hasznos eszköz óceánból vett minták tanulmányozásához.

Mintavevő résszel rendelkező dokkolóállomásban gondolkoznak, és a robothal szervezetét is ott tisztítanák meg a hulladékoktól, hogy folytathassa a mikroműanyag-gyűjtést.

Címkék: robot környezetvédelem műanyag

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4017965240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása