HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás helyzete a jármű-szektorban

ferenck 2022.10.25. 08:00

A 3D nyomtatás iparrá válási folyamatában kevés terület játszik akkora szerepet, mint a gépjármű-szektor. Elsőként ebben az iparágban használták a technológiát, kezdetben csak prototípusokat készítettek vele. Az évek során megváltozott a helyzet, a prototípuskészítés ugyan még mindig fontos, viszont szignifikáns elmozdulás történt a végtermékek felé. Manapság azok printelése is legalább annyira meghatározó.

A pandémiából kilábalva, a folyamatok felgyorsultak, az additív gyártás gépjármű-ipari jelentősége hónapról hónapra nő. A Smart Tech Publishing felmérése alapján csak a nyomatok kilencmilliárd bevételt generálnak, ez pedig nyolcszoros növekedés 2019 óta. A gyártók a gyártás minden fázisában kihasználják a technológia adta lehetőségeket.

3dnyomtatas_jarmu4.jpg

Az egyik legnagyobb 3DP szakmai portál, a 3Dnatives aprólékos és áttekintő infografikával mutatja be az additív gyártás szerepét a gépjármű-iparban. Többek között olyan kérdésekre kapunk választ, hogy hogyan használják, melyek a legfontosabb előnyei.

A teljesítmény az elsőszámú szempont, és csak utána jön a jármű tömegének csökkentése.

3dnyomtatas_jarmu2.jpg

A 3D nyomtatásnak és a topológiai optimalizálásnak köszönhetően, a gyártók könnyebben optimalizálják az egy-egy alkatrészhez szükséges anyag mennyiségét. Versenyautóknál ez külön előnyös, a NASCAR és a Forma 1 több istállója nem véletlenül alkalmazza a 3DP-t.

3dnyomtatas_jarmu3.jpg

Az egyedi megoldások kialakítása, a személyre szabás, a modularitás szintén fontos szempontok. Hogyan dolgozhatók ki egyedi ízlésünknek megfelelő járműbelsők, milyen kiegészítő cuccokkal érezzük még inkább sajátunknak az adott autót?

Az infografika ezekre a kérdésekre is igyekszik választ adni. Készítői szerint a prototípuskészítés, szerszámok és eszközök gyártása, kisszériás- és tömeges gyártás, régi járművek újjáépítése és a már említett személyre szabás a legfontosabb alkalmazások. A technológiát a szektorban szinte mindenhol használják: motorok, személyszállító autók, elektronikus és önvezető járművek, versenyautók, kamionok, buszok is készülnek vele.

Címkék: autó jármű ipar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr317959694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása