HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Emberi szöveteket utánzó biotinta 3D nyomtatásra

ferenck 2022.08.25. 08:00

A Texasi A&M Egyetem kutatói az áramot erősen vezető emberi szövet, például a bőr natív jellemzőit utánzó bioanyagot, az anyagból a 3D nyomtatáshoz nélkülözhetetlen biotintát fejlesztettek.

A tinta a 2D nanoanyagok új, molibdén-diszulfid (MOS2) osztálya. Az MOS2 vékonyrétegű szerkezete olyan részeket tartalmaz, amelyek vegyileg aktívvá teszik, és módosított zselatinnal kombinálva, rugalmas hidrogél előállítására alkalmas.

3dnyomtatas_wearable.jpg

A fejlesztés komoly hatással lesz a 3D nyomtatásra. Az új hidrogél-tinta biológiailag nagyon kompatibilis, és jól vezeti az elektromos áramot is. Ezek együtt a következő generációs viselhető/hordozható (wearable) elektronikához, illetve a beültethető biolelektronikus készülékekhez vezetnek – állítják a texasi kutatók.

A tintát egy kicsit úgy képzeljük el, mint a tubusos fogkrémet – a tubusban szilárd, viszont ha összenyomjuk, könnyen folyékonnyá válik. Főként a módosított zselatinba tette elektromosságot vezető nanoanyagok miatt alkalmas 3D nyomtatásra.

Ezek a nyomtatott eszközök extrém mértékben elasztomerek, úgy nyomhatók össze, csavarhatók és hajlíthatók meg, hogy közben nem törnek össze. Mindezek mellett elektronikusan aktívak, így például az emberi mozgás folyamatos megfigyelésére is alkalmasak (e-tetoválások), amit későbbi egészségügyi alkalmazásokban használhatnak ki.

A hidrogél-tintával komplex 3D áramkörök hozhatók létre. A 3D nyomtatás köztudottan a korábbi gyártótechnikáknál jóval nagyobb tervezői szabadságot biztosít, azaz személyre szabott, viselője egyedi fizikai tulajdonságaihoz „alkalmazkodó” viselhető kütyük is készíthetők az új anyagból. Például tetszőlegesen húzható, nyújtható érzékelőket állíthatunk elő belőlük, amelyekbe mikroelektronikus alkatrészeket integrálunk.

A tinta nyomtatásához olcsó és nyílt forrású, többfejes 3D bioprintert fejlesztettek. Az egyedire kialakított gép nyílt forrású és ingyenes szoftverekkel működik. Ez a háttér lehetővé teszi, hogy kutatók saját elképzeléseik szerint, céljaiknak megfelelően, maguk építsenek 3D bioprintereket.        

Címkék: egészségügy nyomtatóanyagok bioprinting

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6617913625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jozef Pockna 2022.08.25. 23:43:22

Felesleges technologia... mindenki tudja nem az emberelet vedelme lesz a cel de a nyomkovetes kemkedes...
süti beállítások módosítása