HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

E-könyv a fenntartható 3D nyomtatásról

ferenck 2022.08.23. 08:38

A „fenntarthatóság” ma már minden ipari és mezőgazdasági tevékenységben az egyik legfontosabb szempont (de legalábbis annak kellene lennie). Rég nem trendi topik, hanem jó ideje kényszer, szükségszerűség. Nélküle elképzelhetetlen a jövőnk.

A gyártószférában, az additív gyártásban szintén nem tegnap kezdtek el gondolkozni a fenntarthatóságon. A technológia több aspektusa kifejezetten ezen alapul, a 3D nyomtatás a fenntarthatóság egyik legadekvátabb, legmodernebb „reklámja”, tökéletes promóció.

3dnyomtatas_fenntarthatosag_1.jpg

Hogy miért? Például azért, mert a technológiával csökkenthető a gyártási idő, drasztikusan leredukálható a munkafolyamat közben generálódó hulladék mennyisége, ugyanakkor nagyobb a tervezői szabadság. A logisztika is leegyszerűsödik, a gyártás lokalizálódik – 3D nyomtatással helyben készíthetők el termékek, tehát megspórolhatók a szállítási költségek, és a szállítás közbeni környezetszennyezés is.

Mindezek mellett, más gyártótechnológiákkal nem lehet termékeket olyan mértékben személyre szabni, egyedire kialakítani, mint 3D nyomtatással.

A 3D Printing Media Network elektronikus könyvet tett közzé a témáról. Főként az alkalmazásokat vizsgálják több szektorban (légjármű-ipar, energetika, fogyasztói javak), illetve az anyagfejlesztés terén elért legújabb eredményekről, innovációkról is beszámolnak (fenntartható műanyagok stb.).

A pozitívumok ismertetése mellett kitérnek azokra a területekre is, ahol komoly előrelépésre lenne szükség. Például magát az additív gyártási folyamatot kellene jóval energiahatékonyabbá tenni, illetve a nyomtatóanyagokat jobban be kellene integrálni a körkörös gazdaságba (circular economy).

Exkluzív interjúkat közölnek meghatározó vállalatok (Materialise, Carbon stb.) vezetőivel, és az additív gyártás az atomfúzió-kutatásokban betöltött egyre fontosabb szerepére is kitérnek.

A 3D Printing Media Network nem most jelentkezik először e-könyvvel. Csak idén a légjármű-ipari alkalmazásokról, a fejlett polimerekről, a fogyasztói additív gyártásról és a bionyomtatásról is publikáltak anyagot.

Címkék: környezetbarát technológiák környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9617911651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása