HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Elkészült a világ első kerámiaalapú mikroreaktora

ferenck 2022.07.08. 08:00

A mikroreaktorok kémiai reakciók kivitelezésére tervezett kisméretű eszközök. Mivel ezek a folyamatok szélsőséges körülményeket idéznek elő, egy reaktornak elég stabilnak kell lennie ahhoz, hogy a nagyon meleg hőmérsékletet és a maró hatásokat is elviselje.

Kevés anyag képes rá, mert ha egy anyag nem kemény, nem hőrezisztens és nem lehet belőle komplex belső szerkezeteket kialakítani, akkor nem működik a szerkezet.

Szerencsére létezik az ezekkel a tulajdonságokkal rendelkező matéria, és az eredmény is megvan: a Bosch Advanced Ceramics, a BASF és a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) közösen létrehozták a világ első műszaki kerámiából nyomtatott mikroreaktorát.

3dnyomtatas_bosch.jpg

A Bosch kerámia-szakértelme és az additív gyártás kombinációja tette lehetővé az egyedi alkalmazást. A mikroreaktort a BASF napi szinten, kisléptékű kísérletekben használja kutatási célokra. Kémiai reakciókat vizsgálnak a szükséges hőmérsékleti feltételek mellett. Az eredményeket nagyobb léptékű projektekre extrapolálják. Mint amikor egy chef új receptet tesztel kicsiben, hogy később ne legyen problémája vele.

A műszaki kerámiák a Data Bridge elemzőcég szerint szép jövő előtt állnak, globális piacuk a 16 milliárd dollárt is elérheti 2029-ig. Az anyagcsoport nagyon sokoldalú, változatos szektorokban hasznosíthatókó.

Az egészségügyben például szövetvágásra és a vérzés megállítására egyaránt alkalmas bipoláris ollókat készítenek a Bosch anyagából. Az energiaszektorban a műszaki kerámia hőtűrését és ionvezető-képességét kiaknázva, üzemanyagcellákban használják fel. A járműiparban a sofőrt parkolás közben segítő távérzékelőket fejlesztenek belőlük.

A fejlett alkalmazások láttán, a Bosch úgy döntött, hogy az anyag reakciókamrákhoz is jó. A gyártóeljárás megtalálása viszont kihívást jelentett, mert nagyon komplex, hagyományos technikákkal kivitelezhetetlen szerkezetben kellett gondolkozniuk.

Végül a 3D nyomtatás mellett döntöttek, és kiderült, hogy jóval kevesebb anyagra és energiára van szükségük, mint a hagyományos reaktorok esetében.

Hamarosan további tíz-húsz reaktort printelnek.

Címkék: kerámia anyagtudomány BASF

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9617875663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása