HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott kerámiákkal hatékonyabb gázturbinák üzemanyag-fogyasztása

ferenck 2023.06.27. 08:00

Amerikai kutatók kerámiából nyomtattak a magas hőmérséklettel szemben a hagyományos fémeknél ellenállóbb turbina-alkatrészt. Ezt az alkatrész összetett belső hűtőrendszere biztosítja, amellyel hatékonyabbá teszi az üzemanyag-felhasználást.

A fejlesztést vezető Penn Állami Egyetem szakemberei elmondták, hogy repülőgép-motorok 3000 Fahrenheit-foknál (1648,88 Celsius-foknál) magasabb hőmérsékletet is elérnek, és minél melegebbek, annál „üzemanyag-hatékonyabbak.” Turbinák hatékonyságát viszont korlátozzák a fémalkatrészek, mert bizonyos hőmérséklet felett deformálódhatnak.

3dnyomtatas_gazturbina.jpg

Sok laborban tanulmányozzák kerámiák gázturbinákhoz való használatát, gyártási nehézségek miatt viszont kevesen álltak elő kezelhető formájú alkatrészekkel. Jelen projekt azért különleges, mert a résztvevők által kidolgozott folyamattal könnyen és olcsón készíthetők komplex formájú részek.

A tervrajzot optimalizálták, és új technológiát találtak ki hőállóbb szárnyszelvények printelésére. Polimeren alapuló kerámiákat használtak hozzá.

A munkában a Coloradói Bányásziskola és a Wyoming Egyetem is részt vett, kerámiaszálakat ágyaztak nyomtatott kerámiákba.

A 3D nyomtatás és a polimeralapú kerámiák együttes alkalmazásával pont a szükséges formákat hozták létre ahhoz, hogy ellenálljanak a magas hőmérsékletnek, és jól is teljesítsenek gázturbinákban.

Az alkatrészeket a Penn Állami Egyetem egyik speciális létesítményében tesztelték, és elégedettek az eredményekkel.

Kiderült, hogy az optimalizált tervrajzzal, megfelelő kialakítással, a nyomtatott kerámiás szárnyszelvény legalább olyan jól teljesít, mint a fémkomponensek. Bizakodnak, hogy elkezdődik a fémalkatrészekhez hasonlóan teljesítő, a magas hőmérsékletet viszont jobban tűrő darabok gyártása gázturbinákban történő hasznosításra.

Címkék: gázturbina kerámia anyagtudomány polimer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9918152330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása