HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Algából nyomtatnak gyerekeknek élelmiszert

ferenck 2022.06.27. 08:00

Az angolul új-zélandi bikamoszatként ismert, tudományos nevén Durvillaea antarctica, spanyolul cochayuyo egy alga, amely évszázadok óta fontos élelmiszerforrás Chile őslakosai számára.

A barna algáknak hívott Phaeophyta botanikai családba tartozó növény a chilei sziklákon őshonos, azokon, különösen intenzíven hullámzó, mély helyeken növekszik. Még ma is nehéz, gyakran veszélyes körülmények között gyűjtik és szárítják a sziklákon.

3dnyomtatas_alga.jpg

Gyógyító tulajdonságai vannak. Használják gyomorégés és székrekedés ellen, de koleszterinszint- és súlycsökkentő hatása is ismert. Tápanyagokban, például omega-3-ban, zsírsavakban, jódban, polifenolokban, B és B1 vitaminokban és vasban is gazdag. Mivel száz grammból 11 fehérje, fontos növényi fehérjének is számít.

Sokféleképpen fogyasztható, könnyű előkészíteni. Mindössze 15-20 percig tart a főzés és a szárítás. Levesekben, salátákban, pörköltekben, paellában és sok másban használható fel.

Chilei táplálkozás-szakértők már két éve próbálnak 3D nyomtatással élelmiszert készíteni gyerekeknek, Ezek nemcsak jók, hanem értékes tápanyagokat is tartalmaznak, például cochayuyót, instant krumplipürét és meleg vizet. A szakemberek bizakodnak, hogy forradalmasítják a jövő élelmiszerpiacát, azon belül is főként a gyerekek táplálkozását.

A Chilei Egyetemen tápláló, ehető figurákat nyomtattak. Mivel gyerekek az elsődleges célcsoport, nekik kell hogy tetszenek, mindenféle, például Pokémon formát is printeltek. A nyomatok nemcsak formában, hanem színben, ízben, aromában, illatban és látványban is különböznek.

Ezzel együtt a kutatók természetesen a táplálék tartalmára összpontosítanak, az a legfontosabb szempont. Táplálónak és ízletesnek kell lenniük, különben a gyerekek nem eszik meg őket.

A dehidratált algákat algalisztté őrlik, majd összekeverik az instant krumplipürével. Forró vizet öntenek hozzá, és így zselatinos anyagot kapunk. A keverékben lévő keményítő stabilizálja a nyomtatási folyamatot.

A nyersanyag megvan, jöhet a printelés. Az eddigi kísérletekből kiderült, hogy ételnyomtatót használva, egy print hét perc alatt elkészül.

Címkék: Latin-Amerika ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2517866471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása