HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tényleg le fog bomlani a politejsav

ferenck 2022.06.13. 08:00

Az angliai Bath Egyetem kutatói kidolgozták, hogy a népszerű nyomtatóanyag, a PLA, azaz a politejsav hogyan válhat biológiailag még bomlóbbá. Arra jöttek rá, hogy ha cukorrészecskéket tesznek polimerekbe, UV fény hatására könnyebben lebomlik a PLA.

Az eredmények egybevágnak az utóbbi esztendők 3D nyomtatásának egyik markáns trendjével – a környezettudatossági szempontokat előtérbe helyező vállalatok folyamatosan azon dolgoznak, hogy a műanyagot egyszerűbb legyen újrahasznosítani, jobban menjen a bomlási folyamat.

3dnyomtatas_pla_2.jpg

PLA-t a cukor fermentációjából származó tejsav felhasználásával állítanak elő. Mivel természetes eredetű, általában újrahasznosíthatónak, fenntarthatóbbnak, a nyersolajból készült műanyagok alternatívájának tartják. Az additív gyártásban sokféleképpen használható fel.

Biológiailag lebomló anyagnak is címkézik, ami nem feltétlenül igaz. Ipari szintű komposztáló feltételek között, magas hőmérsékleten és megfelelő páratartalom mellett tényleg lebomlik, természetes környezetben viszont csak korlátozott mértékben. Ha például otthon akarjuk komposztálni, évekig eltarthat a bomlási folyamat.

Úgy tűnik, a bathi kutatók rájöttek a megoldásra. A PLA még természetes feltételek mellett is lebomlik, ha különböző mennyiségű cukormolekulákat tesznek a polimerbe. Cukor hozzáadásával a műanyag a hidrolízisre érzékenyebb, kisebb polimerláncokra törik, és így a PLA a természetben, például óceánokban vagy kerti komposztálókban is lebomlik.

Ha csak három százalék a cukorpolimer a PLA-ben, az UV fénynek kitett anyag negyven százaléka hat óra alatt lebomlik. Mivel a technológia kompatibilis meglévő gyártóeljárásokkal, hamar és átállási problémák nélkül elterjedhet.

A kutatók bizakodnak, és további tesztekre készülnek, például napfény mellett is vizsgálnák a bomlást. Használat közben erős, de ha lehetetlen az újrahasznosítás, akkor könnyen törő műanyagban gondolkoznak. Technikájuk sokat segíthet ebben.

Címkék: műanyag anyagtudomány polimer nyomtatóanyagok PLA környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2817852745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása