HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás és az újrahasznosítás együttes alkalmazásával sokat tehetünk a környezetszennyezés ellen

ferenck 2022.04.05. 08:00

A 3D nyomtatótechnológiák lehetővé teszik az anyaghasználat és -veszteség csökkentését, termékek kívánság szerinti (on-demand) tervezését, a beszerzési láncok lerövidítését, kevesebb logisztikát.

A 3DP-nek ezek a következményei komoly hatással vannak a környezetre, a természetre. Az additív gyártás egyértelműen „zöldebb” a hagyományos gyártóeljárásoknál.

Ráadásul ez csak a technológia egyik pozitív oldala. Szintén fontos, hogy 3D nyomtatással hulladékból is készíthetők új termékek, legyen az élelmiszer- vagy műanyag-hulladék, leselejtezett cuccok is teljesen új értéket kapnak az additív eljárásokkal történő újrahasznosítással.

3dnyomtatas_ujrahasznositas.jpg

Egyre több az ilyen jellegű kezdeményezés. A hulladékból nyomtatóanyagokat készítenek, amelyekből mindenféle tárgyak, szerkezetek állíthatók elő: bútorok, cipők, lámpák, szörfdeszkák, tényleg szinte bármi.

A 3DNatives az utóbbi idők legizgalmasabb ilyen jellegű projektjeit gyűjtötte össze.

A beszédes nevű holland The New Raw több kezdeményezés mögött áll, célja a műanyagszemét mindennapos tárgyakká alakítása robotgépekkel. A Print My City Amszterdam összes háztartási hulladékából igyekszik kihozni valami hasznosat, és persze a környezettudatosságra is próbálják felhívni vele a figyelmet.

Bécsben printeltek már hulladékból elektromos triciklit, máshol maszkokat, műanyag kupakoklat dolgoztak fel bútorokhoz, vagy műanyagból csináltak virág- és növénycserepet, fahulladékból pedig fakanalat és más konyhába való dolgokat, sőt, egy ausztrál diák kitalálta, hogy a reciklált PLA tetováláshoz is alkalmazható. Printeltek már pavilonokat, látványos edzőcipőket hulladékból, lámpát narancshéjból, és a biológiailag lebomló szeméttel is egyre többen akarnak valamit kezdeni – 3D nyomtatással.

A technológia nagykorúvá érését jelzi, hogy a példák hosszasan sorolhatók.

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8817787112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása