HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott mikroszkóppal keresik a mikroműanyagokat a tengerfenéken

ferenck 2022.03.28. 08:00

Több akadémiai szervezet együttműködésének eredményeként, spanyol kutatók olcsó nyomtatott mikroszkópot készítettek, amellyel a tengerfenékben mikroműanyagokat lehet keresni.

Ezek a mikroműanyagok nagyon kicsik, 0,5 centinél is kisebb töredékek, viszont szennyezik a tengerek és óceánok vizét, valamint a strandokat. Méretük miatt nehéz bármelyiket is észrevenni, detektálásukhoz ezért van szükség mikroszkópra.

3D nyomtatással praktikus és megfizethető, nyílt forrású megoldást dolgoztak ki. A nyílt forrás miatt más kutatócsoportok is használhatják, küzdhetnek vele a természet megmentésért.

3dnyomtatas_mikroszkop_1.jpg

A tengerek és az óceánok évtizedek óta a műanyagszennyezés szenvedő alanyai. A statisztikák egyre nyugtalanítóbbak, és míg egyes darabok jól láthatók a vízfelületen, addig mások az emberi szem számára láthatatlanok maradnak. Ezek a mikroműanyagok egyes esetekben hetvenszer vékonyabbak az emberi hajnál, és sajnos mindenféle állat és növény benyeli, beszívja őket.

Több globális kezdeményezés indult már a pontosabb azonosítás és a tengerek, óceánok tisztítása céljából, de nagyon nagy türelemre van szükség, mert sajnos annyira magas a szennyeződés szintje.

A spanyol projekt pont ezt az irányt képviseli. 2021 májusában indult, és már az elején megfogalmazták, hogy működő eszköz mellett egy sor mesterségesintelligencia-algoritmust is fejlesztenek, amelyekkel könnyebb a keresett anyagok detektálása.

Tíz hónappal később a mikroszkóp elkészültével és az első tesztekkel lezárult a projekt első szakasza. Hamarosan elkezdődik az algoritmusok fejlesztése, majd mintákat gyűjtenek.

Azt viszont nem árulták el, hogy milyen 3D nyomtatótechnológiát használnak. Fény fog derülni rá, mert hamarosan oktatási központokban, workshopok keretében fognak mikroszkópokat printelni.

Címkék: környezetvédelem műanyag mesterséges intelligencia mikroszkóp környezetbarát technológiák vízszennyeződés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9017769582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása