HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Covid-ellenes nyomtatóanyagot fejlesztettek Hongkongban

ferenck 2022.03.04. 08:00

Több mint egy év kutatómunka után, a Hongkongi Műszaki Egyetem egyik csoportja nyomtatható vírusellenes anyagot fejlesztett. Elmondásuk alapján az új anyag hatékony a Covid-19 ellen, ráadásul teljesen mindegy, melyik mutációjáról van szó. Más baktériumok ellen szintén eredményes.

A projekt nagyon izgalmasan hangzik, kategóriájában viszont nem ez az első. 2021 februárjában az Additive Manufacturing Functional Materials (AMFM) csoport szintén bemutatott egy nyomtatható antivírus anyagot, csakhogy míg az fémből, a hongkongi felsőoktatási intézményé műgyantából készült.

A projektet vezető Lo Kwan-Yu elmondta, hogy laboratóriumi tesztjeik alapján, anyagukkal két perc alatt eltüntethető a koronavírus hetven, tíz perc alatt pedig a kilencven százaléka.

3dnyomtatas_covid.jpg

„A felületen található összes vírust és baktériumot nagyjából húsz perc alatt irtja ki” – összegzett a kutató.

A kísérleti fázisban vécé-ajtókilincs-védőket és liftek Braille-gombjait nyomtattak, rajtuk tesztelték az anyag hatékonyságát. Ezeket közel egy évig használták, és a koronavírusnak vagy más baktériumoknak semmi nyomuk sincs rajtuk.

Ez a tény azt bizonyítja, hogy a hongkongi kutatók hosszútávon is működő anyagot fejlesztettek.

Tervezéskor antivírus ágenseket tettek az egyik legnépszerűbb nyomtatóanyagba, a műgyantába. Sok más anyaggal ellentétben, az ágenseket nem a felületen helyezték el, hanem beágyazták a matériába, ami azért fontos, mert tisztításnál nem veszítenek a hatékonyságukból. 3D nyomtatással többféle formájú, változatos célokra felhasználható tárgyat hoztak létre belőle.

Mivel nagymennyiségben előállítható, elsődlegesen középületekben fogják használni. A következő hónapokban több mint száz hongkongi épület (iskolák, egészségügyi intézmények stb.) kilincseire printelnek belőle védőfelületet.

A fejlesztést szabadalmaztatják. Nagy előnye még, hogy olcsó, egy Braille-írásos liftgomb előállítási költsége 2,5 dollár. Mivel a járvány még sok országban tombol, az anyag gyorsan fontossá válhat.

Címkék: nyomtatóanyagok koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9116819976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása