HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott műholdak

ferenck 2022.02.23. 08:00

Holdbéli építészeti projektektől rakéták nyomtatott alkatrészeiig, egyre nagyobb az érdeklődés a 3D nyomtatás űrbeli alkalmazásai, additív gyártás és világűr közös nevezőre hozása iránt.

Nem véletlenül. Az űrvállalatok számára a technológia ugyanis a lehetőségek új világát jelenti. A NASA és az Európai Űrügynökség, az ESA is új projekteket indított – az ESA partnere a fotopolimerizáción alapuló 3DP megoldásokkal foglalkozó osztrák Incus, a Lockheed Martin és a Makerbot pedig a NASA holdjáróján dolgozott.

3dnyomtatas_muhold_2.jpg

Egyre több ilyen projektre számíthatunk. Legutóbb az ausztrál műholdgyártó Fleet Space jelentette be teljes egészében nyomtatott műholdak fejlesztését. Az Alpha nevű, úgynevezett műhold-konstelláció a Centauri konstelláció mellett lesz majd. Bő egy éve foglalkoznak a világon elsőként teljesen nyomtatott műholdakkal.

A vállalat vezetősége nagyon komoly előrelépésnek tartja a projektet, ami egyértelmű szándéknyilatkozat: az űrtechnológia világelsői közé akarnak tartozni, és mindent megtesznek azért is, hogy Ausztrália űrnagyhatalommá váljon, támogatják a kontinensország ezirányú törekvéseit.

A műholdaknak akár hatvannégy fémantennájuk is lehet. A Centauri sorozat és az Alpha közötti nagy különbség, hogy az előbbiek esetében csak négy antennáról van szó. Hatvannégy antennával a felhasználók IoT (dolgok internete) adatai is jobban felhasználhatók, több a terminál.

Magáról az Alpha termékek nyomtatásáról a cég nem árult el sokat. Az viszont tény, hogy az additív gyártás tette lehetővé az összekapcsoltság felturbózását, ami az egész űripar számára új lehetőségeket hoz el.

Szakmabeliek szerint az Alpha műholdak egyértelműen fundamentális változásokat jelentenek. A Fleet Space erre a meglátásra alapozza merész ambícióit.

Címkék: űrkutatás műhold Ausztrália

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1816801986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása