HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatás a Holdon, galaktikus printerrel

ferenck 2022.02.14. 08:00

Nagyon valószínű, hogy újraindult az űrverseny. Az utóbbi évek néhány nagyobb projektjén keresztül a földkerekség különböző térségeiből származó vállalatok, szervezetek jelezték a tendenciát.

Számunkra örvendetes tény, hogy ezekben a projektekben egyre fontosabb szerepet kap a 3D nyomtatás. Az ICOON épületeket tervez nyomtatni a Holdon, az Agile Space Industries Griffin holdkompjánál a 3DP szintén fontos elem, és Kína is akar holdbázist printelni.

Az ausztrál 3D nyomtatógyártó Luyten nemrég ismertette úrkoncepcióját. Az Új Dél-Wales Egyetemmel (UNSW) közösen terveznek a Meeka projekt részeként szerkezeteket felhúzni a Holdon.

3dnyomtatas_hold_1.jpg

Ambiciózus terveinek megvalósításához, a cég a beszédes Platypus Gakacticus néven 3D printert fejlesztett. A gépet arra találták ki, hogy a Holdon előforduló ismert anyagból, regolitból nyomtasson objektumokat. Több szempontból is hasznos lesz ehhez.

„Az információ a számítógépes tervszkript része lehet, és a terv a helyszínen azonosított speciális anyagtulajdonságokra fog reagálni. A Holdon történő építkezésre vonatkozó, általunk generált ismeretek, extrém körülmények közötti konkrét építkezéssé alakíthatók át, vagy nehezen megközelíthető bennszülött közösségek lakhatási problémáinak megoldásánál hasznosíthatók. Egymással párhuzamosan tanulmányozzuk mindkét témakört” – nyilatkozta Matthias Hank Haeusler, a Meeka projekt egyik menedzsere.

A kompakt Platypus Galacticust kompozitanyagokból tervezték. A gép a cég saját fejlesztésű extrudáló technológiájával (Luyten Turisops) működik. A géppel akár 12x9 méteres szerkezetek is építhetők. Az építőanyagok azonosítása és gyűjtése miatt, a Luyten holdjárókat is tervez az égitestre küldeni, azok fogják kísérni a printert. Többen azonosítanak, mások pedig regolitot bányásznak majd.

Konkrét időpontokról egyelőre még nincsenek infók, viszont az egyre több hasonló projekt egyértelműen jelzi az irányt.

A Hold, a világűr felé.

Címkék: űrkutatás Hold nyomtatóanyagok holdkőzet

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5216795354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása