HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott termékek cukorbetegség ellen

ferenck 2021.11.19. 08:00

Nagyon gyorsan fejlődik az orvosi célú bionyomtatás, és az utóbbi idők pörgését számos fejlesztés szemlélteti. A mai gyógyászati alkalmazások közül is kiemelkedik a 3D nyomtatással cukorbetegek számára készült megoldások.

A gyerekkorban jelentkező cukorbetegség tanulmányozásához több cég printelt már hasnyálmirigy-modellt. Mások a vércukorszint-méréséhez nyomtattak speciális gyűrűt, és természetesen az additív gyártással előállított gyógyszerek piaca is fokozatosan bővül, folyamatosan nő a technológiával készített termékek iránti érdeklődés.

3dnyomtatas_cukorbetegseg.jpg

A Fluicell svéd biotechnológiai vállalat az eddigiekhez képest tovább lépett a cukorbetegség és kezelése vizsgálatában. Az egyik ok, hogy szabadalmaztatott Biopixlar bionyomtató platformjuk komoly segítséget jelent a gyógyszerfejlesztésben. Az alapokat a Biopixlar által generált szövetek jelentik, segítségükkel hoznak létre a hasnyálmirigy inzulintermelő funkcióját utánzó, be- és átültethető biokompozitokat.

Ezek az orvosi termékek az egyes típusú cukorbetegség kezelését célozzák. Nagy szükség is van rájuk, mert a terület komoly lemaradásban van a többi típussal szemben. Ez a típus az estek nagy részében autoimmun betegség, azaz az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasajtjeit, és így az vagy nem, vagy csak nagyon kevés inzulint termel. Az ebben szenvedőknek így naponta több inzulinra van szükségük, gyógyításukhoz pedig nem működik a gyógyszeres kezelés.

A Fluicell legújabb bionyomtatás projektje során a kutatók az inzulin biokompozitokból történő kieresztését tesztelték. Ezt szőlőcukor-stimulálás funkcióban valósították meg, ami jól jelzi a szövetek működőképességét, illetve előfeltétele annak, hogy még több gyógymódot dolgozzanak ki az egyes típusú cukorbetegséghez.

A Biopixlarral biotinta használata nélkül is lehetséges sejtek nagyfelbontású és pontos háromdimenziós pozicionálása. A mai bionyomtatás módszerek a biotintából őssejtekkel készített sejtszerkezetek használatán alapul – ezért óriási jelentőségű a „tinta” kihagyása.

A Biopixlar ma már globális felfedezőplatformként is funkcionál.

Címkék: orvosi bioprinting bioprinter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4716699006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása