HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással igyekeznek megmenteni a Hongkong körüli korallokat

ferenck 2021.11.11. 08:00

A Hongkongi Egyetem (HKU) több tudósa 2020-ban alapította az egykori brit gyarmathoz közeli korallzátony ökoszisztémájának helyreállítására az ArchiREEF startupot.

Részben nyomtatott terrakotta csempéket használnak, és az eddigi eredmények kifejezetten biztatók. Hat hónap alatt – a hagyományos betonmódszerekkel összehasonlítva – a korall „lakosságát” megnégyszerezték.

3dnyomtatas_koral0_1.jpg

A klímaváltozás és a nagyvárosi fejlődés (például Kínában) az eddigieknél is gyorsabb tempóban folytatódik, és ezek a folyamatok tragikusan befolyásolják a biológiai sokszínűséget, így a korallok változatosságát is. Pont ezért nagyon jó hír, hogy az ArchiREEF a 3D nyomtatással tud valamit tenni a globális környezeti válság ellen.

Előrejelzések alapján a következő húsz esztendőben a világ koralljainak közel kilencven százaléka elpusztul. Súlyos figyelmeztetés az ember számára, mert egyes gerinctelen állatok, mint például a korallpolipok jelentősen hozzájárulnak a világ élelmiszer- és gyógyszer-ellátásához, és a partokat is hatékonyan védik a viharokkal járó eróziótól.

3dnyomtatas_koral_2.jpg

Ha az ökoszisztémát sikerül visszaállítani, a koralloknak további három-öt évre van szükségük, hogy „beérjenek.”

„A helyreállításnak kellene az utolsó opciónak lennie, mert mielőtt helyreállítunk, meg kell védenünk valamit” – magyarázza Pu Yi Apple Chui, az egyik kutató.

Ennek ellenére jelenleg is sok helyreállító projekt fut világszerte, többen valamilyen mértékben használják a 3D nyomtatótechnológiákat. Nagyon bizakodnak, hogy a károk helyreállíthatók.

A Hoi Ha Wan Tengeri Park nyomtatott korallcsempéit a HKU építészeti és biológiai kara dolgozta ki, a biológiai minták utánzásához mesterségesintelligencia-algoritmust használtak. A csempék a tengeri élőlények sokaságának otthont adó, azokat ragadozók elől elrejtő korallfajták (platygra) természetes formáját másolják. Az ArchiREEF mesterséges zátonya 128 terrakotta csempéből áll, összesen negyven négyzetméternyi területet fednek le. A kétéves projektben további tíz teszthelyszínre számíthatunk.   

Címkék: környezetvédelem klímaváltozás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7816692466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása