HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Csak bicikliseknek: kész a leghosszabb nyomtatott híd

ferenck 2021.11.04. 08:00

A hollandiai Nijmegenben szeptember óta használható a világ leghosszabb és legszélesebb, 29 méteres nyomtatott hídja. A rétegről rétegre végzett betonnyomtatás a Weber Beamix Benelux és a BAM-csoport munkája.

A 3D nyomtatás teljes szabad kezet adott Michael van der Kley tervezőnek, elképzeléseinek nem szabtak határt az anyag és a hagyományos gyártóeljárások korlátai, például a beton megmunkálása.

Mivel a fesztávolság nem mindenhol állandó, és figyelembe kellett venni a szerkezet változó súlyát, úgy döntöttek, hogy a hidat nyomtatható részekre osztják, majd a végső tervhez pontos adatokon alapuló parametrikus modellt használtak.

3dnyomtatas_hid_2.jpg

A város vezetősége nagyon elégedett az innovatív megoldással. A településen eleve több híd található, így külön büszkeséggel tölti el őket, hogy Nijmegen egy ennyire speciális szerkezettel gyarapodott.

Elvileg egy nyomtatott híd sokkal hamarabb elkészül, mintha hagyományos módszerrel építenék. Több a rugalmasság, nagyobbak a tervező lehetősége, és persze fenntarthatóbb is, mivel kevesebb beton kell hozzá.

A kivitelezésben résztvevő vállalatok, személyek célja, hogy a 3D nyomtatás valódi alternatíva legyen, és bevett eljárássá váljon házak, hidak és más építmények létrehozásához.

Nijmegent 2018-ban „Európa Zöld Fővárosává” választották, a tervező és a polgármester akkor döntöttek arról, hogy a várost megajándékozzák a környezetbarát technológiával készülő, nagyon speciális híddal.

A Weber Beamix vezetősége elmondta, hogy az additív gyártásnak köszönhetően, feleannyi betont használtak, mintha más technikával dolgoztak volna. A printer csak akkor rakta le az anyagot, amikor szerkezetileg valóban szükség volt rá.

Bizakodnak, hogy a technológia beérik, és gyorsan elterjed az építőiparban.

Címkék: híd beton épületnyomtatás környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8516685644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása