HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Turbótengelyes motor a jövő Apache helikoptereihez

ferenck 2021.09.29. 08:00

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy a General Electric T901 turbótengelyes motorjával helyettesítik a H-60 Fekete Sólyom (Black Hawk) és az AH-64 Apache helikoptereket működtető T700 motorcsaládot.

A hadsereg Továbbfejlesztett turbóhengeres motor programja (ITEP) keretében szintén közölték, hogy a GE motorját más katonai gépekbe, például felderítő repülőgépekbe is beszerelik – ezekben a fejlesztésekben egyelőre csak a prototípusoknál tartanak.

3dnyomtatas_apache.jpg

Az új motortól elvárás, hogy magas és meleg környezetben, például tengerszint felett kétezer méteren és 35 Celsius-fokban is tökéletesen, elődeinél jobban működjön. A mai légvédelmi járművek általában ilyen közegekben tevékenykednek.

50 százalékkal nagyobb teljesítményre, 25 százalékkal kevesebb üzemanyag-fogyasztásra törekednek. A motortól természetesen az eddigieknél kisebb tömeg és olcsóbb működés is elvárás. Az optimalizáló – és minimalizáló – elképzeléseknek megfelelően, a GE Aviation sok alkatrészt gyártott 3D nyomtatással, a nagyvállalat közvetlen lézeres fémolvasztó (DMLM) technológiájával.

A T700 olajozórendszerének több mint ötven alkatrészét úgy kombinálták össze a T901 egyetlen komponensévé, hogy az 20 százalékkal könnyebb lett, mintha hagyományos gyártóeljárással dolgoztak volna. A jobb teljesítmény, a komplexebb geometria, a rövidebb ideig tartó fejlesztési és gyártóciklusok szintén komoly előnyök.

A GE döbbenetes gyakorlattal rendelkezik motor-alkatrészek nyomtatásában, az azokat tartalmazó gépek 716 millió órát repültek eddig. A LEAP, a GE9X és a GEnx sugárhajtóművekben kb. háromszáz nyomtatott komponens található. A fejlesztéseknek a vállalat kilencvennél több fémnyomtatót üzemeltető Nyugat Chesteri (Ohio) Additív Technológiai Központja ad otthont. A termelési folyamatok kidolgozását követően, a konkrét gyártásra a Cameriben (Olaszország) és az Auburnben (Alabama) lévő üzemekben kerül sor. Jelenleg méretesebb nyomatok nagymennyiségű termelésére igyekeznek a mostaninál is jobb technikákat kidolgozni.  

Címkék: helikopter GE katonai alkalmazások

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4416641590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.29. 20:07:04

Mi az, hogy turbóhengeres?

Jól értem? 2000 méteren 35°C?

Hívő hitetlen 2021.09.30. 13:42:14

Turbótengelyes? Turbóhengeres? Motor? Ez mi?!
Gázturbinának hívják magyarul.
süti beállítások módosítása