HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Cipőtalpak újrahasznosított anyagokból

ferenck 2021.09.14. 08:00

Az adidas, a Reebok, a New Balance és több más mamutvállalat részben 3D nyomtatással készíti a cipőit. Természetesen mások is, köztük a portlandi (Oregon) HILOS szintén igyekeznek kihasználni a technológia előnyeit.

A 2019-ben alapított startup teljes egészében újrahasznosított anyagból létrehozott – és persze printelt – cipősarkaival vált ismertté.

3dnyomtatas_hilos1.jpg

Csak rendelésre dolgoznak.

Meg akarják változtatni a gyártást, kizárólag olyan termékeket és akkor állítanak elő, amelyekre és amikor tényleg szükség van, az elhasznált darabok pedig visszaszolgáltathatók – nagyjából ennyi az ars poeticájuk. Egyértelműen a kívánság szerinti (on-demand) gyártásban gondolkoznak, és mivel a tervezői szabadság és az anyagválaszték a 3D nyomtatásban a legnagyobb, valamint az újrahasznosítási lehetőségek is folyamatosan bővülnek, adta magát a technológia.

3dnyomtatas_hilos.jpeg

A 3DP nagy előnye, hogy a hagyományos gyártással ellentétben, egyencuccok helyett a cipőiparban is egyedire kialakítható, személyre szabott darabok nyomtathatók. A kényelmetlen régieket váltó új anyagok használata és a gyorsaság szintén komoly előnyök. A szektoron belüli 12-15 hónapos átlaggal ellentétben, egy-egy új termék akár két hét alatt piacra dobható. A méret- és a stílusopciók szintén nagyobbak, a nyomtatott cipők jobban passzolnak viselőik lábára.

3dnyomtatas_hilos0.jpg

Elias Stahl társalapító-vezérigazgató a tervezésben, a kényelemben, a tartósságban és a fenntarthatóságban látja a HILOS nyomtatott cipői és a hagyományos eljárásokkal készült lábbelik közötti legszignifikánsabb különbségeket.

Szelektív lézeres szinterezéssel dolgoznak, a TPU (termoplasztikus poliuretán) a preferált anyaguk. Azért esett rá a választás, mert egyszerre erős, masszív és rugalmas, és persze nagyon megy lábbelikhez.

Címkék: újrahasznosítás cipő szelektív lézeres szinterezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr716647390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása