HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Muranói üveget hasznosítottak újra és nyomtattak

ferenck 2021.09.03. 08:00

A Velencétől másfél kilométerre fekvő, öt szigetre épült, 5600 lakosú Murano 1291 óta a városállam legendás üveggyártásának hivatalos központja. Virágkorát a 16. században élte, de üvegiparáról már a 10. században is tettek említést. A tevékenység a 20. századra ismét fellendült, és a koronavírus-járvány miatt legrosszabb időszakát élő, de remélhetően hamarosan újjászülető turizmussal ma is népszerű.

A szeptember 4. és 12. között sorra kerülő 2021-es Velencei Üveghétre ismét különleges munkákkal készülnek. Egyikük a VERO2 projekt.

3dnyomtatas_uveg_1.jpg

A színezéshez használt vegyi anyagok miatt a világhírű üveget nehéz más üvegekkel együtt újrahasznosítani. Speciális hulladékként kell feldolgozni, ami komoly gazdasági és környezeti probléma a sziget számára.

A Matteo Silverio tervező által vezetett projekt keretében nyomtatott muranói üveggel keresik a lehetséges megoldásokat. Silverio az Üveghéten mutatja be, hogy mi hozható ki a „nemes” hulladék és a digitális technológia – 3D nyomtatás – találkozásából. Első kollekciójának létrehozásában a WASP printergyártó is közreműködött.

3dnyomtatas_uveg0.jpg

Új módszert próbálnak kidolgozni muranói üvegtárgyak gyártásához. Lényege a helyi műhelyekben megmaradt üveghulladék feldolgozása. A WASP technológiájával felgyorsítható a munka, az alkotói tevékenység a körkörös gazdaság részévé válik.

Eddig sikerrel jártak, a hulladékból új minőséget teremtettek. A printerrel nagyrészt (97 százalékban) muranói üvegporból álló keveréket extrudáltak. Az anyagot a WASP folyékony modellező lerakás (LMD) technológiájával nyomtatták, és a nem üvegalapú anyagot a szinterezés során eltávolították – leégették – a printről.

Száz százalékos muranói üveg lett a végeredmény. Innen jön a projekt neve is – „vero” olaszul valódit, a velencei dialektusban pedig üveget is jelent.

Címkék: újrahasznosítás üveg környezetbarát nyomtatás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6916655320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása