HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bionyomtatással kezelhetők a gerincvelő-sérülések?

ferenck 2021.08.12. 08:00

A gerincvelő-sérülés az emberi gerincoszlop mentén az agyba és az agyból jeleket küldő sejt- és idegkötegek bármilyen károsodását leíró, átfogó kifejezés. Magát a károsodást eltérő okok, például sérülés és a környező csigolyák bevérzése egyaránt okozhatják, a következmény viszont gyakran ugyanaz: az érzék- és mozgásszervi funkciók részleges vagy teljes elvesztése az érintett terület alatt.

A gerincvelő-sérülés kezelésére egyelőre nincs ismert gyógymód. Több ígéretes sejtalapú terápiát dolgoztak már ki, és a funkcionális idegsejtek regenerálása tűnik a siker kulcsának. A neuronok sérült területen történő összekapcsolásával próbálják visszaállítani az idegek működését, de a sérült sejtek meggyógyítása változatlanul rengeteg fejtörést okoz.

3dnyomtatas_spinalcordinjury.jpg

A rugalmas elektronika és a 3D bionyomtatás fejlődésének köszönhetően, egyre nagyobb valószínűséggel állíthatók elő idegi implantátumok. Ezekben az implantátumokban rejlik a gerincvelő-sérülések gyógyításának lehetősége.

A Drezdai Műszaki Egyetemen tavaly kezdtek idegi implantátumokat nyomtatni. A nyomatok az emberi agyat számítógéppel kapcsolják össze, azon keresztül próbálják például a bénulásokat kezelni.

A Herentis Pharma gyógyszercéggel együttműködő Renishaw printelt idegsebészeti gyógyszeradagoló műszerét tesztelte. Az infúziót egy-egy belső szerv szöveteibe juttatva, a készülék a Parkinson-kór gyógyításában játszhat szerepet.

A San Diegoi Kaliforniai Egyetemen gerincsérüléseket kezelve, beteg patkányok gerincoszlopába ültettek az őssejt-növekedést, az idegsejtek közötti kapcsolatok helyreállítását segítő, végső soron a mozgás képességét az állatoknak „visszaadó” kétmilliméteres nyomtatott szerkezetet.

A Kínai Tudományos Akadémia és a Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem közösen dolgozott ki kezelhetetlen gerincoszlop-sérüléseket (esetleg) gyógyító, bionyomtatás-alapú módszert. Szabvány biotintát használva, nyomtattak neurális őssejteket tartalmazó szöveteket. Ezek a szövetek, nagyjából ugyanúgy, mint az élő organizmusokban, impulzusok közvetítésével érkező agyi utasításokat hordoznak. A szöveteket tartalmazó szerkezetet béna patkányokba ültetve, segítettek végtag-funkciók helyreállításában. A kutatók szerint fejlesztésüket emberekre is alkalmazhatják a jövőben.

Címkék: orvosi Kína bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5416633888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása